De staat van de uitzendbranche lijkt goed teken

0

De ABU toonde gisteren dat de omzet van de uitzendsector met 6 procent is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat lijkt een goed teken, aldus het Financieele Dagblad, want de vraag naar flexibel personeel geldt doorgaans als een vroege indicator van de economische conjunctuur.

Het omzetgroeipercentage van 6 procent in de periode van 20 juni tot 17 juli ten opzichte van vorig jaar, komt – zo schrijft het FD – in uren neer op een toename van circa 13.000 extra flexbanen per dag op de 220.000 uitzendkrachten die in Nederland aan het werk zijn.

Vroege indicator
De vraag naar flexkrachten is een vroege indicator van de staat van de economische conjunctuur. “Bij een aantrekkende economie nemen bedrijven doorgaans eerst tijdelijk personeel aan, bij krimp gaat deze flexibele schil er ook weer het eerste uit,” aldus een commentaar van het Financieele Dagblad.

Profiteren van onzekerheden
De groeiende vraag naar flexibel personeel was vorig jaar enorm en ten opzichte van dat jaar is de vraag nog verder gestegen. “De sector profiteert wellicht van onzekerheden in de economie op grond waarvan meer mensen op flexibele basis worden aangenomen. Er zijn in elk geval geen signalen van een afnemende vraag, integendeel,” aldus een ABU-woordvoerder in gesprek met het FD.

Sterke vraag in technische sector
Koploper in toename (19 procent) van de omzet én het aantal flex-uren is de technische sector en dan vooral in de automotive-, de chip- en de metaalsector. Ook in de transport- en logistieke sector bestaan al tekorten aan chauffeurs en is groei zichtbaar. De groei in vraag naar flexkrachten in de administratieve sector is in de periode van 20 juni tot 17 juli ten opzichte van vorig jaar bescheidener, slechts 1,2 procent.

Afname uren en omzet in medische sector ‘jammer’
In de medische sector nam het aantal gewerkte uren bij de flexwerkers juist met 9 procent af, de omzet zelfs met 14 procent. Volgens de ABU-woordvoerder komt dit omdat de medische branche is uitgezonderd van de regel dat de btw op flexpersoneel aftrekbaar is. Dat betekent dat uitzenders voor zorgpersoneel 20 procent extra in rekening moeten brengen. “Jammer,” aldus de woordvoerder, “want de uitzenders kunnen de zo gewenste handjes aan het zorgbed leveren.”

Lees ook
Uitzendmarkt blijft groeien
Adecco profiteert van onzekere tijden
Sterke groei voor Randstad
Wederom groei voor ManpowerGroup

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer