UWV weigert meestal inruil vaste kracht voor flexwerker

0

Uitkeringsinstituut UWV weigert vaak verzoeken van werkgevers om vaste arbeidskrachten in te ruilen voor flexwerkers. Dat blijkt vandaag uit onderzoek dat minister Kamp heeft laten doen naar nieuwe werkinstructies voor het UWV bij het afhandelen van ontslagaanvragen.

Van september tot december vorig jaar kreeg het UWV 13 ontslagaanvragen voor in totaal 85 werknemers, waarbij de werkgevers meer wilde overstappen op tijdelijke contractanten, uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Hiervan zijn 12 aanvragen geweigerd.

Monitor Uitvoeringsinstructie UWV
Dat blijkt uit de ‘Monitor Uitvoeringsinstructie UWV’ die minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Niet voldoende aannemelijk gemaakt
De geweigerde aanvragen hebben te maken met het feit dat een werkgever niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat  fluctuaties in het werkaanbod structureel zijn. Ook zijn mogelijkheden om de schommelingen in het werkaanbod intern op te lossen onvoldoende onderzocht. Tot slot wordt bij uitbesteding van werk aan zzp’ers vaak niet aannemelijk gemaakt dat het werk naar echte zelfstandigen gaat en niet naar zogenoemde schijnzelfstandigen.

Uitvoeringsinstructie
Uit de monitor blijkt dat door UWV strikt de hand wordt gehouden aan de uitvoeringsinstructie die speciaal voor dit soort ontslagaanvragen is opgesteld. Ook blijkt hieruit dat het beeld dat werkgevers op grote schaal via de achterdeur vast personeel via UWV willen ontslaan en inruilen voor flexwerkers niet klopt. De monitor laat volgens Kamp zien dat dit in de praktijk maar beperkt voorkomt.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer