Werkkans na uitzendbaan vrijwel zelfde als tijdelijk contract

0

Werkzoekenden die als uitzendkracht aan de slag gaan, komen vrijwel even vaak aan een vaste baan als werkzoekenden met een tijdelijk contract. Van beide groepen is rond de 70 procent na twee jaar nog aan het werk. Dat meldt UWV.

Vast contract

Van de werkzoekenden die een baan vonden als uitzendkracht, kreeg 15 procent een vast contract. Onder de werkzoekenden met een tijdelijk contract was dat 18 procent.
Van de werkhervatters uit 2009 ging 45 procent aan de slag in een tijdelijk contract, en 29 procent in een uitzendcontract. Driekwart van de baanvinders werkte na een jaar nog steeds in loondienst. Nog een jaar later was dat aandeel slechts enkele procenten afgenomen, toen werkte zo’n 70 procent nog steeds in loondienst.

Nadelen
Wel zijn baanovergangen van werklozen die recent als uitzendkracht hebben gewerkt vaak overgangen naar volgende uitzendcontracten, vermeldt het UWV. Ondanks dat de werkzekerheid bij uitzendwerk groter is dan men vaak denkt, heeft het werk ook een keerzijde. ‘Vanuit de persoon bekeken komen nadelen als aanvankelijk genoegen moeten nemen met een relatief laag salaris regelmatig voor’, zo staat in het rapport.

Baan kwijt
Het percentage uitzendkrachten en tijdelijke krachten dat hun baan verloren is na twee jaar, is respectievelijk 33 en 31 procent. UWV onderzocht de werkzekerheid van uitzendkrachten, omdat veel werkzoekenden met een WW-uitkering via een uitzendbaan aan het werk komen. Ongeveer 20 procent van de bij UWV geregistreerde werkzoekenden komt uit de uitzendbranche, en een derde van alle werkzoekenden komt weer aan een baan via uitzendwerk.

WIA
Het onderzoek laat zien dat uitzendkrachten een grotere kans hebben om in de WIA te komen, ook als gecorrigeerd wordt voor achtergrondkenmerken als leeftijd. In oktober 2009 stroomden 4 op de 1000 werknemers met een vast dienstverband de WIA in, en bij de uitzendkrachten was die instroom 6 op de 1000. Het beperken van instroom in de WIA lijkt bij uitzendkrachten minder goed zijn gelukt dan bij reguliere werknemers. De wetswijziging als gevolg van modernisering van de Ziektewet moet dit verbeteren. Ook is in dat kader eind 2012 een convenant gesloten tussen UWV en de uitzendbranche.

Voor de analyse zijn gegevens van werknemers uit de Polisadministratie gekoppeld aan gegevens over bij UWV geregistreerde werkzoekenden die geen werk hebben of minder dan 12 uur per week werken.

Lees het volledige verslag

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer