Nieuwsbrief Meld je aan voor de e-mail nieuwsbrief van Flexmarkt. Klik hier
Branche-Informatie

Nieuws 1640 bekeken 2 reacties

Stakende schoonmakers richten zich dreigend tot de ABU

Een delegatie van zo'n 50 stakende schoonmakers gaat op bezoek bij de organisatie voor uitzendbedrijven ABU en spreekt dreigende taal.

Ze willen dat de branchevereniging de inzet van vervangend personeel tijdens de staking verwerpt en dat ze garandeert dat uitzendkrachten die staken daar geen problemen mee krijgen. Als de ABU deze eisen niet inwilligt, dan komen ze langs, met zijn allen.
 

Belofte

"De delegatie van de stakende schoonmakers belooft terug te komen met alle stakers als de ABU geen respect toont voor de schoonmakersstaking of de stakende uitzendkrachten," meldt de FNV dreigend een persbericht. Uitzendkrachten hebben immers ook het recht om te staken, aldus de vakbond, en "moeten gewoon weer opgeroepen worden voor het werk" als de staking voorbij is.
 

Loonsverhoging, lagere werkdruk, doorbetaling bij ziekte

Onder de duizenden stakende schoonmakers zit een groep van enkele honderden tijdelijke krachten of uitzendkrachten, schrijft de FNV. De schoonmakers voeren al elf weken acties om hun cao te verbeteren. Ze eisen onder meer 5 procent loonsverhoging, een lagere werkdruk, meer respect en doorbetaling van loon bij ziekte vanaf de eerste dag dat ze zich ziek gemeld hebben. Nu wordt het loon pas betaald vanaf de derde ziektedag, de eerste twee zijn voor eigen rekening.
 

'Onrealistisch'

De werkgevers noemen de eisen echter onrealistisch. "Dit soort eisen zijn funest voor de werkgelegenheid in de sector," aldus de voorzitter van de werkgeversvereniging VNO-NCW Bernard Wientjes in januari dit jaar. De schoonmakers kregen echter ook steun uit onverwachte hoek. Zo toonde presentator Matthijs van Nieuwkerk begrip voor de schoonmakers en bleek ook journalist/ondernemer Jort Kelder aan hun zijde. "Ga me nou niet vertellen dat als de schoonmaker één of twee euro per uur meer kost, opeens de hele economie instort," aldus Jort Kelder in een steunbetuigend filmpje op de website van de FNV.

 

2 reacties

  • no-profile-image

    Skiper

    Gelijke rechten vanaf het begin, dan heb je dit probleem niet!

  • no-profile-image

    CFO

    De stakers schijnen niet te snappen dat de prijzen erg onder druk staan. 5% loonsverhoging is inderdaad onrealistisch

Of registreer je om te kunnen reageren.