NBBU: principeakkoord ABU en bonden ‘verrassend en kansrijk’

0

NBBU reageert ‘verrast’ op het principe-akkoord over de vernieuwde cao voor uitzendkrachten dat de ABU en FNV vandaag openbaar hebben gemaakt. NBBU ziet hierin ‘aanknopingspunten’ om de NBBU cao verder te moderniseren.

De cao-afspraken die de ABU vandaag bekendmaakte verschillen nauwelijks met die van de NBBU, maar die weigerde de FNV te tekenen, stelt NBBU-hoofdonderhandelaar Bart-Jeroen Croll. ‘Het gaat dan vooral om de afspraken over korte contracten, ook wel 0-uren contracten genoemd. Een half jaar geleden lagen vrijwel dezelfde afspraken op de NBBU onderhandelingstafel maar toen wilde de FNV er niet aan.’

Inlenersbeloning
Daarmee ziet Croll direct ook kansen: ‘Deze afspraken geven ons aanknopingspunten en de mogelijkheid om de komende periode de NBBU-cao verder te moderniseren met arrangementen die toekomstbestendig zijn bij de toenemende flexibilisering van de economie’, aldus Croll. Hij geeft aan een positief gevoel te gebben over de nieuwe ABU-cao. ‘Dit is een beweging richting de NBBU-cao. Wij staan al jaren voor het toepassen loonverhoudingsvoorschrift in combinatie met meer flex.’
In de NBBU-cao voor Uitzendkrachten is het al 19 jaar geregeld dat uitzendkrachten vanaf dag één hetzelfde loon krijgen als de medewerkers in vaste dienst (inlenersbeloning).

De huidige NBBU-cao voor Uitzendkrachten loopt tot juni 2019 en geldt voor 180.000 uitzendkrachten die door de 900 NBBU-leden bemiddeld worden.

Bron: NBBU

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer