Wiebes buigt niet voor kritiek op alternatief VAR

0

Ondanks stevige kritiek van de Eerste Kamer op het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) als vervanger van de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR), denkt staatssecretaris Wiebes dat invoering van de DBA per 1 januari 2016 zonder problemen ongewijzigd doorgang kan vinden. Volgens ABU-directeur Jurriën Koops heeft Wiebes hiermee de deur voor bemiddeling van zzp’ers door intermediairs ‘keihard dichtgeslagen’.

Dat blijkt uit de Memorie van Antwoord die Wiebes vrijdag heeft gestuurd in reactie op een tien pagina’s tellende reeks van vragen van fracties uit de Eerste Kamer over de vervanging van de VAR.


De nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) moet de Belastingdienst aan de hand van sectorale modelovereenkomsten duidelijkheid verschaffen over de vrijwaring van de afdracht van loonheffingen. Op die manier kan schijnzelfstandigheid worden bestreden. De nieuwe wet vermindert de regeldruk en is ook eerlijker, stelt Wiebes, want de DBA legt de verantwoordelijkheid van de arbeidsrelatie bij zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever, waar de verantwoordelijkheid bij de VAR nu nog alleen bij de opdrachtnemer ligt.

Tijdsdruk
Fracties in de Eerste Kamer, maar ook belangenorganisaties en bonden zetten grote vraagtekens bij de bedoeling en de uitvoerbaarheid van de wet. Zo is er kritiek op de tijdsdruk, want met nog drie maanden te gaan ligt er alleen nog een modelovereenkomst voor de thuiszorg.

Een aantal fracties ziet in het wetsvoorstel niet de beloofde verheldering van de regelgeving en ook geen vermindering van het papierwerk. Kritiek is er ook op het uitblijven van inbedding van de wet DBA in de visie van het Kabinet op zelfstandige professionals. De eerder door het Kabinet aangekondigde studie daarover (IPO zzp) is uitgesteld en wordt nu in november verwacht.
Wiebes wijst echter alle kritiek van de hand en blijft van mening dat de wet DBA in alle opzichten een verbetering betekent ten opzichte van de VAR.

ABU: ‘niet gerust gesteld’
Intermediairs worden in de wet DBA niet gevrijwaard voor de loonheffing, in tegenstelling tot andere opdrachtgevers. De relatie die zelfstandigen hebben met bemiddelaars kan volgens de DBA in een aantal gevallen als een dienstbetrekking worden gezien. De nieuwe wet dupeert daardoor 100.000 zelfstandigen, zeggen uitzendorganisaties als NBBU en ABU. Ook uitzenders bemiddelen voor zzp’ers.
Het antwoord van Wiebes over de rol van intermediairs stelt uitzendorganisatie ABU niet gerust. Uitzenders moeten net als andere opdrachtgevers zelf het ondernemerschap van zzp’ers beoordelen. De uitzenders voorzien op dat punt een onwerkbare situatie. Volgens ABU-directeur Jurriën Koops heeft Wiebes de deur voor bemiddeling van zzp’ers door intermediairs ‘keihard dichtgeslagen’.

Nog geen overeenkomsten
Volgens Wiebes heeft de Belastingdienst van ‘veel sectorale koepels en brancheorganisaties’ nog geen voorstellen voor voorbeeldovereenkomsten ontvangen. Er zijn wel ‘een paar’ overeenkomsten waarvan de beoordeling vergevorderd is en die waarschijnlijk binnenkort gepubliceerd kunnen worden op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst is volgens Wiebes in gesprek met partijen en individuele opdrachtgevers uit een aantal sectoren, zoals intermediairs, filmproducenten, medisch specialisten, pakketdiensten, logopedisten, dirigenten, de bouwsector en de uitgeefsector.

Wiebes denkt dat er in oktober een flink aantal (voorbeeld)overeenkomsten op de website van de Belastingdienst zullen staan en ziet invoering van de nieuwe systematiek op 1 januari 2016 met vertrouwen tegemoet.

Bronnen: Ministerie van Financiën (Memorie van Antwoord), SalarisNet

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer