Afschaffing VAR zorgt voor minder opdrachten ZZP’ers

0

De afschaffing van de VAR zorgt voor een daling in het aantal opdrachten voor ZZP’ers. Daarnaast zijn de voorzieningen voor ZZP’ers nog steeds niet goed geregeld door de overheid.

Het starten van een eigen klusbedrijf is daardoor voor velen een onbereikbare droom of te risicovol. Een goed alternatief is voorhanden: een eigen klusbedrijf maar dan met ondersteuning en begeleiding van een grote landelijke franchiseorganisatie.

Teruglopende opdrachten

Sinds 1 mei 2016 is de nieuwe wet (DBA: Deregulering Beoordeling Arbeidsverhouding) van kracht. Het gevolg van deze wet is de vervanging van de VAR verklaring door  modelovereenkomsten. Hierdoor zijn opdrachtgevers meer huiverig geworden om opdrachten aan te bieden aan ZZP’ers. ZZP’ers zien daardoor het aantal opdrachten teruglopen.

Verkapt loondienst

De DBA moet ervoor zorgen dat ZZP’ers niet langdurig worden ingehuurd door één opdrachtgever. Deze vorm van “verkapt loondienst” is in de praktijk vaak de enige inkomensvorm van een ZZP’er. Niet omdat ZZP’ers hier per se voor kiezen maar vooral omdat het een schijnzekerheid biedt. Ik heb werk en er komt geld binnen, wordt vaak gedacht. Dat zij (moeten) werken met lage (steeds lagere) tarieven en met gemak worden ingeruild voor een goedkopere ZZP’er, zorgt voor hoge druk en komt de kwaliteit van het werk vaak niet ten goede.

Bron: De Klussenier

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer