Intermediairs zien knelpunten Wet DBA

0

Hoewel bijna twee derde van de intermediairs inmiddels werkt met modelovereenkomsten, voorziet 86% van hen op grote schaal knelpunten met het werken volgens de Wet DBA.

Dit blijkt uit onderzoek van de ABU en de Bovib (Brancheorganisatie voor Intermediairs en Brokers) naar de gevolgen van de Wet DBA voor opdrachtgevers, intermediairs en zzp’ers.

Intermediairs zien knelpunten

Opdrachtgevers en zzp’ers zelf laten de modelovereenkomsten vooralsnog links liggen. Maar liefst 90% van de opdrachtgevers en 87% van de zzp’ers werken (nog) niet of nauwelijks met modelovereenkomsten.
De meeste intermediairs (63%) doen dat wel. Maar 86% van de intermediairs die ervaring hebben met modelovereenkomsten ervaren of verwachten op grote schaal knelpunten bij het werken volgens de Wet DBA. Deze gaan over de onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp’ers over hoe om te gaan met modelovereenkomsten en de onduidelijkheid van de Belastingdienst.

Meer detachering en payrolling

Ongeveer één op de zes van de zzp’ers verwacht minder inhuur van zelfstandigen evenals ongeveer één op de zeven opdrachtgevers.10% van de opdrachtgevers zegt te gaan stoppen met de inzet van zzp’ers en meer gebruik gaan maken van andere inhuurmogelijkheden als payrolling, tijdelijke contracten en nulurencontracten.

Dienstverlening

Intermediairs zien dan ook een verschuiving in de vraag naar hun dienstverlening: de helft van hen ziet een afnemende behoefte bij opdrachtgevers aan zzp-dienstverlening. 40% van hen verwacht een toenemende vraag naar intermediaire dienstverlening van zzp’ers. Intermediairs zien door de Wet DBA vooral een toename in de vraag naar detachering en payrolling.

Bron: ABU

Lees ook:

Meer weten over de Wet DBA?

Het werken met modelovereenkomsten beloofde eenvoudiger te zijn dan met de VAR. Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De overgangsperiode, die nog loopt tot 1 mei 2017 en die is ingesteld om de nieuwe Wet DBA te laten landen, blijkt hard nodig te zijn. Maar de termijn neemt de onrust niet weg. Hoe ben je het best beschermd tegen claims van de Belastingdienst? Kom naar het Seminar Wet DBA op 13 december in Utrecht.

In 2017 wordt vanuit Den Haag weer nieuwe wet- en regelgeving ingevoerd. De meeste plannen zullen in november al bekend zijn. Heb jij helder wat er per 1 januari op je afkomt en wat de consequenties zijn? Wat zijn de learnings van 2016 en hoe pas je die in 2017 praktijkgericht toe? Kom naar het Seminar Nieuwe Wet- en Regelgeving 2017 op 29 november 2016 in Utrecht.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer