Beschuldiging fraude oorzaak van verstoorde arbeidsrelatie

0

Een chauffeur wordt beschuldigd van fraude omdat zijn dagstaten afwijken van de tachograaftijden.

De kantonrechter kan niet vaststellen of de beschuldiging van fraude terecht is. De arbeidsrelatie is door de aantijgingen verstoord en dat komt voor rekening van de werkgever.

De situatie

Een werkgever verzoekt de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een chauffeur omdat die fraude zou hebben gepleegd met zijn urenregistratie. De chauffeur zou op 1200 uur zich ten opzichte van de werkgever 400 uur hebben verrijkt.

Het oordeel

Op de zitting blijkt dat beide partijen voortzetting van de arbeidsrelatie niet meer zien zitten. Daarom ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst. Dan is de vraag of de werknemer een vergoeding moet krijgen. De kantonrechter oordeelt dat de verstoorde arbeidsrelatie aan de werkgever te wijten is. Die heeft de werknemer beschuldigd van fraude. De werkgever baseert de fraude op discrepanties tussen de tachograafschijven en de dagstaten die de werknemer heeft ingevuld. De tachograafschijven geven de tijden weer waarop de auto daadwerkelijk werd gebruikt en de dagstaten geven de begin- en eindtijden van de werkdag van de werknemer weer. De discrepantie tussen die twee is geen reden voor een conclusie dat de werknemer heeft gefraudeerd. De kantonrechter heeft geen duidelijkheid kunnen krijgen over de vraag hoe terecht de verwijten van de werkgever zijn. Daarom komt de verstoorde arbeidsrelatie voor rekening van de werkgever. De werknemer krijgt een ontslagvergoeding mee van € 20.000.

Bron:
LJN BM0529, Kantonrechter Alkmaar
Verstoorde arbeidsrelatie
Eerste aanleg, 09 november 2009

Door mr. Ingrid Kooijman
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer