‘Nog steeds discriminatie bij uitzendbureaus’

8

Niet-westerse migranten lopen nog steeds tegen discriminatie aan bij het zoeken naar een baan. Onderzoek wijst uit dat uitzendbureaus de voorkeur geven aan autochtone werkzoekenden. Dat is de belangrijkste conclusie in een maandag naar buitengekomen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Acteurs van verschillende etnische achtergronden gingen met precies hetzelfde cv bij uitzendbureaus langs om werk te zoeken. Van de autochtone werkzoekenden die bij het uitzendbureau binnenliepen, kreeg 46 procent een baan aangeboden. Bij de niet-westerse proefpersonen solliciteerde slechts 28 procent succesvol. Vooral allochtone mannen werden in veel gevallen niet aangenomen.

Online
Hiermee wordt volgens de onderzoekers opnieuw aangetoond dat discriminatie niet-westerse migranten op achterstand zet op de arbeidsmarkt. Alleen bij online sollicitaties vonden zij geen reden om aan te nemen dat er sprake is van onderscheid op basis van etnische afkomst. Waarschijnlijk komt dat doordat bij online sollicitaties heel gericht wordt gekeken naar de aan- of afwezigheid van het gevraagde niveau van opleiding en werkervaring, zo staat in het rapport.

Werkloos
Cijfers over 2011 wijzen uit dat niet-westerse migranten vaker werkloos zijn dan autochtone Nederlanders (13 tegen 4 procent). Ook hebben zij vaker een tijdelijk arbeidscontract (27 tegen 16 procent). Deze verschillen kunnen volgens het SCP niet volledig worden toegeschreven aan factoren als opleiding en werkervaring.

‘Zeker in het licht van de hoge werkloosheidspercentages onder niet-westerse jongeren is dat een zorgelijke situatie. In 2011 was bijna een kwart van de niet-westerse jongeren werkloos, tegen 8 procent van de autochtone jongeren’, aldus het SCP.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

8 reacties

  1. Naar mijn mening ligt het probleem (mede) bij de opdrachtgevers.

    Bij driekwart van onze opdrachtgevers hoeven wij het niet te proberen allochtone medewerkers te sturen.

    Dit onderzoek is erg kortzichtig.

  2. Uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever, en niet het uitzendbureau, wie hij als uitzendkracht wil aannemen. Het uitzendbureau is slechts een intermediair. Ik vind het erg kort door de bocht om de schuld dan maar bij het uitzendbureau neer te leggen. Uitzendbureaus zijn hierdoor continu slecht in het nieuws terwijl de eigenlijke oorzaak bij de inlener ligt.

  3. Mark Joosten / Q-Interim BV op

    Dit artikel suggereert dat ALLE (niet-online) uitzendbureaus discrimineren en is absoluut niet terecht!

    Waarom wordt niet eerlijk vermeldt om welke uitzendbureaus het hier gaat?

    Met deze publicatie komen ALLE uitzendbureaus in een kwaad daglicht gezet, misplaatsing en zeer vervelend voor de bureaus die niet discrimineren en het beste voorhebben met werkzoekenden.

    Wij van Q-Interim gaan voor kwaliteit, ongeacht of deze van allochtone of autochtone afkomst is.

  4. Het is erg makkelijk om alleen naar de inlener te wijzen.
    Als uitzendorganisatie heb je de verantwoordelijkheid om een inlener op ??n en ander te wijzen. Bij onze voordeur komt er nog geen inlener bij kijken. Daarnaast zou het niet zo moeten zijn dat je waarden en normen overboord gooit om “handel” binnen te halen. Durf “nee” te zeggen. Het is een gezamelijk probleem, die je dan ook samen oplost… #spiegel

  5. De resultaten van het onderzoek zouden pas volledig zijn als er onderzocht wordt of kandidaten van allochtone afkomst niet worden voorgesteld door het buro. Als dat zo is, dan ligt de oorzaak inderdaad bij het buro. Maar als blijkt dat ze wel worden voorgesteld, maar dat ze door de opdrachtgever niet worden uitgenodigd/aangenomen, dan is de conclusie dat er door uitzendbureau’s gediscrimineerd wordt te voorbarig. Dit ligt dan bij de opdrachtgever. Het is mij in de negen jaar dat ik in deze branche werk gelukkig nog niet veel overkomen dat er specifiek naar uitsluiting op basis van ras, religie of leeftijd werd gevraagd. Als dit wel gebeurde, heb ik de vacature niet aangenomen. Durf dus inderdaad “nee” te zeggen, zoals Mark Joosten schrijft.

  6. Een uitzendbureau verdient geld aan het uitzenden van mensen ongeachte de afkomst of kleur, als ze maar kunnen plaatsen. Dit probleem ligt dan ook echt ook bij de inlener. De uitzendbranche moet dit probleem wel gaan aanpakken. Jammer voor de bureaus die dit wel doen dat dit nu weer negatief in het nieuws komt.

  7. het is dan wel heer raar als je 8 van de 10 keer krijgt te horen dat je cv niet voldoende aansluit op de vacature terwijl je meer als tien jaar werkervaring hebt. En dat je kwa opleiding ook voldoende kennis beschikt, en je ook kwa niveau opgeleid kan worden om het werk werk uit te voeren.En er is een groep waar extra aandacht aan besteed moet worden de 27 + er die heeft het heel zwaar . Men kan allemaal redenen zoeken waarom het niet zo zal zijn maar werkgevers en uitzendbureau’s die reserveren werk liever voor autochtone afkomst. Het is al meerder malen voor gekomen dat de donkere man moet vliegen om de zelfde bestemming te bereiken die de blanke man kruipend kan bereiken.

  8. Nu gaat iedereen roepen uitzendbureaus discrimineren niet. Ik heb een MBO niveau 4 diploma en ik word niet eens uitgenodigd. Soms reageer ik op vacatures onder mij niveau die krijg ik ook niet. Ik heb veel werk ervaring in de horeca niet eens daar word ik uitgenodigd. Ik krijg steeds te horen dat ik niet bij de profiel pas. terwijl ik gewoon wil werken!

Reageer