GroenLinks en CDA presenteren initiatiefwet flexibel werken

3

GroenLinks en het CDA willen dat mensen in Nederland flexibeler moeten kunnen werken, dus niet meer per se van 9 tot 5. In het wetsvoorstel van het CDA en GroenLinks wordt ook voorgesteld om werknemers het recht op thuiswerken te geven. Werkgevers zien de plannen niet helemaal zitten.

Oppositiepartij GroenLinks en coalitiepartij CDA trekken samen op om ervoor te zorgen dat werknemers arbeid en zorg meer in balans kunnen brengen, zo meldt de website van GroenLinks. De Kamerleden Ineke van Gent en Eddy van Hijum stellen in hun initiatiefwet voor om de Wet Aanpassing Arbeidsduur om te vormen tot een Wet Flexibel Werken. Werknemers krijgen het recht hun werkgever te verzoeken om een wijziging in arbeidsuren, tijden en werkplek.

“Veel werknemers geven aan dat zij wel flexibel willen werken, maar dat het niet is toegestaan. En in cao’s is het beperkt geregeld. Als er al iets is opgenomen over flexibel werken, dan is het vaak de werkgever die van de werknemer mag vragen buiten de reguliere tijden te werken. Terwijl werknemers steeds meer belang hechten aan een goede balans van werken, zorg en scholing. Werken van negen tot vijf, inflexibele roostertijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits, belemmeren werknemers daarin,” aldus de site van GroenLinks.

Tijd zelf indelen
De initiatiefnemers wijzen op onderzoeken waaruit blijkt dat moderne werknemers behoefte hebben aan mogelijkheden om hun arbeidsuren flexibel in te kunnen richten. GroenLinks-Kamerlid Van Gent: “Werkende ouders rennen zich rot. Flexibel werken kan een boel reistijd schelen, bijvoorbeeld omdat men thuis werkt of pas na de file in de auto stapt. Maar nog belangrijker: het geeft ze de flexibiliteit om meer hun eigen tijd in te delen. De tijd die ouders kwijt zijn aan het spreekwoordelijke kopje thee met de kinderen kan in de avonduren worden ingehaald.”

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vult aan: “Er is een cultuuromslag nodig op de arbeidsmarkt. Flexibel werken heeft veel voordelen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Met dit wetsvoorstel geven we werknemers een zetje in de rug die betaald werk willen combineren met de zorg voor hun kinderen of familie.”

Flexibele arbeidstijden
GroenLinks en CDA zijn voorstander van een modern gezinsbeleid. In beleid en regelgeving dient de balans tussen werk, scholing, zorg en vrije tijd het uitgangspunt te zijn, aldus de twee partijen. Daarom willen Van Gent en Van Hijum dat werknemers het recht krijgen om hun arbeidsduur, arbeidstijden en werkplek flexibel in te vullen, als de omstandigheden dat toestaan. “Werken wordt flexibel ingevuld, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen. De norm nu is andersom: werken is rigide ingevuld, tenzij de werkgever bereid is om het anders in te vullen,” schrijft Van Gent.

Initiatiefwet
Van Gent en Van Hijum brengen het voorontwerp van de Wet flexibel werken vrijdag naar buiten. De indieners willen, na consultatie bij sociale partners, nog de laatste juridische puntjes op de i zetten. Zij hopen het wetsvoorstel voor het Kerstreces te kunnen indienen bij de Raad van State. Nadat deze advies heeft gegeven, wordt de wet officieel aan de Tweede Kamer aangeboden. Mogelijk dat deze dan nog voor de zomer ingevoerd kan worden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Lekker dan, als werkgever kan je deuren stluiten, want iedereen wilt dan ineens thuis werken en beginnen om 10:00 uur. Waardoor je als bedrijf straks niet meer voor 10:00 bereikbaar bent. Waar gaat het heen met dit land, ik vindt het niet gek dat er steeds meer bedrijven naar Belgie en Duitsland gaan verhuizen. Ik ben zelf eigenaar van een bedrijf, en moet hier niet aan denken, goed en gemotiveerd persoon is nu al moeilijk te krijgen, en dan dit geneuzel nog eens erbij. Alsof de Nederlandse arbeidsmarkt sterk is, nou dat is het niet. zoek maar een goede accountmanager met papieren en ervaring, dan ben je al gouw 6 maanden bezig, en dan met dezee stomme wet erbij, kan je het helemaal vergeten om snel goed personeel aan te trekken. Dit is echt wat het bedrijfsleven nodig heeft in tijde van een crisis!!!!! Niet dus, wanneer gaat de regering nou eens achter de bedrijven staan, en hun steunen in het zelf invullen van dit soort praktijken, in plaats dat de hoge heren van het rijk dit doen. Die hier nooit en te nimmer mee te maken krijgen, en ga eerst maar eens regeren en zorgen dat de schulden crisis aangepakt wordt. In plaats van dit soort stomme wets wijzigingen door te drukken, er is al bijna geen werk, en nu wordt het nog moeilijker gemaakt!!!!!!

    Wij gaan als dit er door heen komt, er zeker over nadenken om het bedrijf naar het buitenland te verhuizen, waar we wel welkom zijn!

  2. Prima initiatief en vooruitstrevend! In tegenstelling wat door de heer of mevrouw hierboven wordt beweerd, zorgt een wet als deze juist voor meer flexibiliteit en dat is wat werkgevers en werknemers in een crisis brood nodig hebben! Wanneer een werknemer meer balans kan vinden tussen zijn werk en priv?, cre?er je als werkgever in de praktijk vaak een hogere productiviteit (meer effectieve uren, geen file uren verlies, lager ziekteverzuim, lagere overhead kosten, betere arbeidsethos etc) Het risico wat ligt verscholen bij het toepassen van dit mogelijk recht van door een werkgever is het ontbreken aan discipline, maar daar is een overleg structuur voor nodig (via Skype? :-)). Ikzelf werk al geruime tijd (als accountmanager btw) conform bovenstaand initiatief en kan het iedere werkgever aanbevelen!

  3. @Sander, wij hebben dit meerdere malen gebrobeerd. Waarom zijn de accountmanagers welke op kantoor komen, voor 40% productiever ? minder ziek, gemotiveerder ???

    Onze ervaring is juist, dat de mensen die vanuti thuis werken, geen binding met collega’s hebben, en met het bedrtijf minder wordt.

    Tevens werkt het voor bepaalde branches uiteraard uitstekend, maar niet voor alle branches.

    Ik ben echt wel een voorstanden voor kosten reductie, en voor thuis en familie combineren met werk, echter met diens verstande dat het werkt!

    Vooralsnog hebben wij samen met de branche organisatie waar we bij zijn aangesloten geen goede ervaring hiermee, en zien alleen maar negatieve kanten.

    Ik hoop alleen maar dat de werknemers in Nederland, er geen potje van maken. En daar bedoel ik mee, dat ze straks niet zeggen ik kom niet bij u werken omdat ik niet vanuit thuis kan werken, want dat wordt nu in de hand gewerkt. de werkgever in Nederland heeft al weinig rechten, en bijna alleen maar plichten.Terwijl de werknemer alleen maar rechten heeft en weinig plichten. Nu de arbeidsmarkt krimpt met goed geschoold en ervaren personeel, werkt dit alleen maar avenrechts.

    Maar we gaan het zien!

Reageer