Arbeidsrechtadvocaten hekelen Wet Werk en Zekerheid

2

De nieuwe Wet werk en zekerheid die werkgevers moet bewegen om werknemers eerder in vaste dienst te nemen, werkt volgens onderzoek van Nieuwsuur onder arbeidsrechtadvocaten ‘averechts’.

Sinds 1 juli gelden nieuwe regels die het voor werkgevers aantrekkelijker moeten maken om mensen eerder in vaste dienst te nemen. Veel advocaten stellen echter dat de wet (Wet Werk en Zekerheid, red.) een tegengesteld effect heeft. Daarbij zouden werkgevers constructies verzinnen om de nieuwe regels te omzeilen.

Nieuwe ontslagrecht
Het actualiteitenprogramma hield een enquête onder meer dan vijfhonderd leden van de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN). Een ruime meerderheid gaf aan dat werkgevers vanwege het nieuwe ontslagrecht terughoudend zijn om mensen in vaste dienst te nemen. En als er al mensen voor vast worden aangenomen, dan zijn het vooral de hoogopgeleiden, zei 42 procent van de respondenten tegen Nieuwsuur.

Transitievergoeding tijdelijke krachten
Een van de pijnpunten is dat werkgevers nu ook een ontslagvergoeding moeten betalen aan tijdelijke krachten die na twee jaar geen vast contract krijgen. Die zogeheten transitievergoedingen kunnen volgens de advocaten worden omzeild door de aanstelling van de tijdelijke krachten zo vast te leggen dat die voor een periode van 23 maanden is, net geen twee jaar dus.

Bron: ANP

Noot van de redactie: minister van Sociale Zaken Asscher liet in een reactie bij Nieuwsuur weten vooralsnog geen reden te zien de wet te wijzigen en deed een beroep op werkgevers die zich volgens hem hebben gecommitteerd om aan ‘goed werkgeverschap’ te doen. Mocht in de komende jaren blijken dat de wet niet werkt, dan overweegt Asscher de ‘wet aan te scherpen’.

Lees ook: Werkgevers omzeilen transitievergoeding zieke werknemers

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Boudewijn Seinstra op

    In plaats van naar de werkbaarheid van de wet te kijken, gaat Ascher de wet "aanscherpen". Ofwel: ik ga nog meer beperkende regels verzinnen om te zorgen dat mensen "echte banen" krijgen.
    Geloof me meneer Ascher, hoe meer regels u bedenkt, des te meer moeite zullen werkgevers doen om die regels te omzeilen.

    Wanneer ziet Ascher eens het licht dat de arbeidsmarkt veranderd is en flexibel werken de nieuwe trend is? In plaats van iedere werknemer baangarantie door zijn strot te duwen, zou Ascher eens moeten vragen of werknemers niet meer behoefte hebben aan werkgarantie. Want de WWZ draagt in elk geval niet bij tot het laatste.

  2. Geertjan Benus op

    Duidelijk is dat de VVD zzp-ers kwijt wil omdat ze in de ogen van die fractie oneerlijke concurrentie veroorzaken in de markt van de "echte" ondernemers. De PvdA wil zzp-ers kwijt omdat die politieke partij vooral mensen in loondienst wil en die fractie zzp-ers beschouwt als verdringers.
    Daarbij gaan deze partijen voorbij aan de geschiedenis die de huidige zzp-ers hebben opgebouwd. Met alle zzp-ers die nu uit de markt worden "geregeld" verdwijnt een enorme hoop economische potentie, flexibiliteit en werkervaring.

    In arbeidsrechtelijke zin is Nederland anno 2016 in deplorabele staat. Deze gang van zaken haalt de slagkracht van Nederland weg op de internationale markt, terwijl het in de internationale markt nooit eerder zo belangrijk was snel en wendbaar te kunnen zijn.

Reageer