‘Schadelijke wet DBA ook nadelig voor intermediairs’

0

Recruitment-organisatie Michael Page vindt dat de overheid snel corrigerende maatregelen moet nemen om de negatieve gevolgen van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) te beperken. Ook Zelfstandigen Bouw maakt zich zorgen en schrijft staatssecretaris Wiebes in een brandbrief dat de Belastingdienst betere en volledige voorlichting moet geven.

Volgens managing director Mischa Voogt van Michael Page heeft de overheid de reactie van het bedrijfsleven op de Wet DBA ‘volledig verkeerd ingeschat’. Veel grote klanten hebben volgens Voogt haar bedrijf in de afgelopen weken laten weten niet meer met zzp’ers te willen werken omdat ze de risico’s op boetes of naheffingen te groot vinden.

Voogt: ‘Bedrijven willen alleen nog maar uitzendconstructies of detachering overwegen. De onzekerheid wordt vooral veroorzaakt door de onduidelijkheid rondom de beoordeling van de zelfstandigheid, waarbij de Belastingdienst achteraf kan besluiten dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.’ Volgens Voogt ondervindt de zzp’er de nadelige gevolgen in de vorm van verlies van werkgelegenheid. Zij vindt de wet ‘schadelijk’ voor de werkgelegenheid.

Negatief voor intermediairs
Voogt ziet ook een probleem bij het toetsingscriterium op zelfstandigheid bij bemiddeling via tussenkomstpartijen als Michael Page. Hierbij gaat de zzp’er een contract aan met de bemiddelaar en niet direct met de opdrachtgever. ‘Wanneer wij als bureau een kandidaat bemiddelen voor meerdere aansluitende opdrachten bij verschillende opdrachtgevers, dan kan het zo zijn dat de Belastingdienst dit achteraf aanmerkt als schijnzelfstandigheid,’ zegt zij.
‘De kandidaat gaat immers een contract met ons aan voor die verschillende opdrachten en dat kan de Belastingdienst vervolgens zien als een opvolgend, dus vast dienstverband.’

Volgens Voogt betekent dit voor intermediairs mogelijk een negatieve impuls om bijvoorbeeld goed presterende kandidaten vanuit hun huidige opdracht direct voor te stellen aan nieuwe opdrachtgevers. ‘We hebben het hier over een aanzienlijk deel van de markt. Kijk bijvoorbeeld naar ondersteunende functies in de financiële sector, of in HR, waar mensen vaak zelf niet het netwerk hebben om opdrachten te verkrijgen en afhankelijk zijn van een intermediair.’

‘Intermediairs voeden de angst’
Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, die de belangen behartigt van zzp’ers in bouw, hout en techniek, schrijft aan Wiebes dat deze hem eerder heeft toegezegd intermediairs te zullen aanspreken die een verkeerde voorstelling van zaken geven. ‘Helaas moet ik constateren dat u dit nog niet heeft opgepakt,’ schrijft Verhoef.
Verhoef zegt dat intermediairs bij opdrachtgevers de angst ‘voeden’ om nog zzp’ers in te huren. ‘De Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor een goede en volledige voorlichting over de Wet DBA, doet niets om die vrees weg te nemen. Opdrachtgevers weten bijvoorbeeld niet waar het geven van instructies aan zzp’ers ophoudt en waar een gezagsverhouding begint. En dat is wel bepalend voor de vraag hoe de Belastingdienst een werkrelatie achteraf beoordeelt.’


Bronnen: Michael Page, Zelfstandigen Bouw

 

Lees ook:


Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer