‘Flexkrachten hard nodig voor opstarten economie’

0

De coronacrisis vraagt veel van uitzendkrachten. Zij hebben als eerste de grote klappen gekregen en zijn weer hard nodig om voor het opstarten van de economie na de lockdown. Flexkrachten verdienen waardering daarvoor.

Dat stelt Ronald Kardol, directeur Actief Werkt!

Dit bericht is geüpdatet op 5 oktober jl.

Een flexibele schil is belangrijk voor bedrijven om te kunnen groeien en in te kunnen spelen op veranderende marktontwikkelingen, ook in economisch slechtere tijden zoals nu. Dit vraagt veel van flexkrachten. De coronacrisis heeft een grote impact op mensen met een flexibel arbeidscontract. Een groot deel van de uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers en ZZP-ers verloor hun baan in de eerste maanden van de crisis. Tegelijkertijd is een fors deel van de uitzendkrachten, bijvoorbeeld in de zorg, schoonmaak, logistiek en productie,  blijven werken, waarbij vaak een extra beroep is gedaan op hun inzet en flexibiliteit om Nederland tijdens de coronacrisis draaiende te houden.

Mismatch

Overigens ziet Actief Werkt! een toenemende mismatch op de arbeidsmarkt als gevolg van de coronacrisis: Er zijn branches waar de vraag naar flexwerk sterk is afgenomen, en aan de andere kant zijn er sectoren waar nog steeds sprake is van krapte. Voor een goed functionerende arbeidsmarkt is het volgens het uitzendbureau daarom essentieel om te investeren in de om- en bijscholing van flexkrachten.

Lees ook: Om- en bijscholing is de (enige) oplossing voor herstel arbeidsmarkt

Liever flex dan vast

Na de economische krimp van dit jaar verwacht het CPB dat de economie in 2021 weer gaat groeien. Nu de economie na de intelligente lockdown weer opstart, neemt de vraag naar flexkrachten langzaam toe, zo stelt Kardol: “Door corona blijft er onzekerheid boven de markt hangen. Werkgevers zullen hierdoor eerder kiezen voor de inzet van flexkrachten dan voor vast personeel. Bedrijven zullen dus als eerste een beroep doen op flexibel personeel. Als flexkrachten zich gewaardeerd voelen en als je in ze investeert, zul je sneller weer op ze kunnen rekenen als je ze nodig hebt. We zien echter dat er nog steeds te weinig oog is voor de waarde die flexkrachten leveren”.

Flexkracht van het jaar

Voor het vierde jaar op rij organiseert Actief Werkt! daarom de flexkracht van het jaar verkiezing, de Superkracht 2020*. Per lokale vestiging – dat zijn er ruim 60 in totaal – wordt er de komende weken een superkracht verrast en genomineerd. Vervolgens kan heel Nederland van 26 oktober t/m 1 november via een online verkiezing stemmen op zijn/haar favoriete Superkracht. Kardol: “Met de verkiezing tot Superkracht willen we een bijdrage leveren aan bewustwording van hun belangrijke rol. Helemaal in deze coronatijd.”

*update 5 oktober:
Actief Werkt! heeft besloten de Superkracht Verkiezing 2020, de verkiezing voor beste flexkracht van Nederland, te verplaatsen naar het voorjaar van 2021. Dit naar aanleiding van de persconferentie van maandag 28 september jl., waarin premier Mark Rutte nieuwe maatregelen aankondigde om de tweede coronagolf te breken.

Lees ook: Jordy Hommelberg ‘beste flexkracht’ van Actief Werkt!

Bron: Actief Werkt!

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer