Eigenrisicodragerschap zelf dragen niet voor alle werkgevers mogelijk

0

Wanneer een werkgever eigenrisicodrager wil worden voor arbeidsongeschiktheid van zijn werknemers, moet de werkgever een bankgarantie hebben van bank of verzekeraar. Veel werkgevers kunnen aan deze voorwaarde niet voldoen.

Dat blijkt uit een steekproef van HR risk consultant Robidus onder 146 werkgevers in het grootbedrijf.

Werkgevers die eigenrisicorager worden betalen geen gedifferentieerde WGA-premie. Op het moment dat een zieke werknemer recht krijgt op een uitkering, moet de werkgever deze uitkering betalen. Ook is hij de eerste twee jaar verantwoordelijk voor de reïntegratie van de zieke werknemer. Om er zeker van te zijn dat de werkgever in staat is de verplichtingen tegenover de zieke werknemer na te komen, eist het UWV dat werkgevers een bankgarantie hebben van bank of verzekeraar. Uit de steekproef van Robidus blijkt dat 51 procent van de bedrijven niet in aanmerking komt voor zo’n bankgarantie. ‘Dat veel bedrijven niet in aanmerking komen voor zo’n garantie ligt aan hun financiële situatie of omdat er voor andere risico’s al financiële garanties zijn afgegeven,’ zegt Sven Kelder, directeur bij Robidus.

Het alternatief voor werkgevers die eigenrisicodrager willen worden, maar dit niet zelf kunnen dragen, is het onderbrengen van het risico bij een private verzekeraar.

Het UWV heeft een aantal voorwaarden opgesteld waaraan werkgevers moeten voldoen als zij eigenrisicodrager willen worden voor de WGA. Bekijk hier de voorwaarden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer