Ook transitievergoeding bij arbeidsongeschiktheid

0

Werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, blijken vanaf 1 juli dit jaar ook nog recht te hebben op een transitievergoeding. Deze vergoeding komt bovenop de sociale uitkering die deze werknemers al ontvangen.

Dit meldt het Financieele Dagblad.
Experts noemen deze situatie een nieuwe weeffout in de Wet Werk en Zekerheid. Een weeffout die werkgevers een extra kostenpost van 150 miljoen euro per jaar kan opleveren. 

Transitievergoeding
De wet pakt – opnieuw – veel duurder uit voor werkgevers dan gedacht. De huidige werkgeversplicht om twee jaar lang loon door te betalen bij ziekte gold al als extreem binnen Europa en daar komt straks nog een extra last bovenop. Een last die in één keer moet worden afgerekend bij ontslag. Ook is er het gevaar dat de transitievergoeding niet gebruikt wordt waarvoor die bedoeld is: de begeleiding van arbeidsongeschikten naar een nieuwe baan. Dit omdat veel langdurig zieke werknemers volledig worden afgekeurd en in de praktijk niet meer reïntegreren.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering
‘Politiek en werkgevers lijken geen idee van de consequenties te hebben’, zegt adviseur Ramon van Bruchem van consultant Mercer. Driekwart van de 33.000 werknemers die jaarlijks een arbeidsongeschiktheidsuitkering toegewezen krijgen, is volledig afgekeurd, berekent hij. Als de helft daarvan een transitievergoeding ontvangt (gemiddeld 12.500 euro), dan kost dat de bv Nederland jaarlijks 150 miljoen euro. Bizar, vindt Van Bruchem, omdat er al een stevig sociaal vangnet gespannen was tot aan de pensioenleeftijd. Bovendien wordt ook dat vangnet grotendeels betaald door de werkgever (maximaal tien jaar), in de vorm van premies.

Wet Werk en Zekerheid
Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp noemt het ‘één van de vele rafelranden van de Wet Werk en Zekerheid’. Ruim twee weken geleden uitte hij samen met collega-hoogleraar Stefan Sagel in het Financieele Dagblad de kritiek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de ontslagwet met te veel ‘politieke haast’ door de Eerste en Tweede Kamer heeft geloodst: ondoordachte effecten en juridische missers zijn dan onvermijdelijk.
‘Werkgevers hebben deze misser wel geconstateerd maar nooit in de volle omvang doorgerekend’, zegt directeur Maudie Derks van Acture, een private uitvoerder van de ziektewet. Bovendien verbaast Derks zich erover dat het onderwerp niet is meegenomen in de recente discussie over seizoenswerkers die hoge transitievergoedingen dreigden te krijgen. Een zaak die in financiële termen kleiner is dan deze, maar inmiddels grotendeels door minister Asscher is rechtgezet. ‘Dit hadden ze daarin mee kunnen nemen.’

Geen onderscheid bij ontslag
Sociale Zaken verdedigt de nieuwe regeling door te stellen dat het wettelijk verboden is om bij ontslag onderscheid te maken tussen zieken en niet-zieken. ‘Daarom hebben werknemers die wegens ziekte worden ontslagen recht op een transitievergoeding’, aldus een woordvoerder. De transitievergoeding zou bovendien niet alleen bedoeld zijn voor werk-naar-werk-begeleiding: in dit geval is het ook een ‘compensatie voor ontslag.’


Bron: Het Financieele Dagblad

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer