‘Nauwelijks nog technici te vinden’

2

Technici zin nauwlijks nog te vinden. En in het laatste kwartaal van 2011 is de vraag naar technisch specialisten opnieuw gegroeid.

Uit onderzoek van Yacht komt naar voren dat de vraag naar technici 19 procent hoger ligt dan in dezelfde periode in 2010. In het derde kwartaal van 2011 was er sprake van een plotselinge toename van 49 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, zo meldt Yacht in een persbericht. De cijfers zijn gebaseerd op een door hen uitgevoerde analyse: "Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt 2011"

Engineers
De toegenomen vraag betreft vooral engineers, waarbij met name de energiemarkt een grote stijging laat zien van 68 procent ten opzichte van 2010. Ook de industrie laat een toename zien van 39 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Binnen de industrie is de vraag naar technici in de food-, transport-, metaal-, en chemische industrie het hoogst.

Industrie
Het CBS rapporteerde onlangs al dat de industrie positiever gestemd is. Food en metaal zien een hogere omzet door hogere afzetprijzen, een hogere productie en orderontvangst en de automotive laat het hele jaar een flinke groei zien, de laatste maanden iets stabiliserend. Algemeen is er een blijvende groei te zien in de vraag naar werktuigbouwkundigen. De vraag naar elektrotechnici is onverminderd hoog maar stabiel.
 
Tekort steeds nijpender
Stijn Berden, verantwoordelijk voor deze Yacht-analyse: "Er is op dit moment sprake van een heuse kenniscrisis in Nederland; het tekort aan hoogopgeleide technici wordt steeds nijpender. De vraag vanuit de industrie en de energiemarkt is nog altijd hoog en de verwachting is dat dit zo blijft. Het tekort aan hoogopgeleide technici wordt deels veroorzaakt door de vergrijzing. Maar vooral de afnemende interesse in bètaopleidingen onder jongeren staat aan de wortel van deze kenniscrisis, omdat de verse instroom van technici stokt. Werkgevers vissen ondertussen allemaal in dezelfde technische vijver, investeren steeds meer middelen in het vinden van die ene schaarse technicus. Dit leidt tot improductiviteit en is op termijn niet meer te verantwoorden."
 
Concurrentiepositie in gevaar
Berden vindt de kenniscrisis “een zorgelijke ontwikkeling voor Nederland” omdat het direct onze concurrentiepositie aantast. Hij pleit voor meer aandacht en prikkels voor het bètaonderwijs. "Op dit moment kiezen twee van de tien leerlingen in Nederland voor een technische opleiding, dit moeten er minstens vier op tien zijn, wil Nederland op lange termijn de kennispositie handhaven.” 
 
Honkvast
Overigens zijn technici doorgaans erg honkvast: slechts 4 procent geeft aan dat ze actief op zoek zijn naar een andere baan, 30 procent is niet actief op zoek en de rest zoekt latent, aldus het persbericht van Yacht.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Interessant dat Yacht onderzoek heeft gedaan naar het tekort aan technici. ROVC heeft dit tekort ook uitgebreid onderzocht. Het volledige rapport is op te vragen bij Denise van Ooijen, Marcommit PR, tel: 035-5822730

  2. “Nauwelijks nog technici te vinden.”
    Wat een pure onzin. Ik ken, alleen al in mijn omgeving, tientallen technici die per direct aan de slag willen en kunnen, maar van de heren werkgevers niet mogen, “Omdat zij te oud (lees ouder dan 45 jaar) zouden zijn.”
    Kom op heren werkgevers hou op met jullie eeuwige gejank dat je geen werknemers en technici kunt vinden want dat is werkelijk pure onzin.

Reageer