Veel draaideur-flexkrachten vanuit de bijstand

1

Ongeveer driekwart van de mensen in de bijstand die werk vinden, komt aan de slag in tijdelijke flexbaantjes. Daarna kloppen zij opnieuw aan voor bijstand.

 "De draaideur-WWB’er is eerder regel dan uitzondering." Dat stelt Divosa, de organisatie van sociale diensten, donderdag bij de presentatie van de jaarlijkse monitor naar de Wet Werk en Bijstand (WWB).
 
Drie op de tien bijstandsuitkeringen stoppen, omdat mensen werk vinden. De rest van de uitkeringen eindigt bijvoorbeeld wegens een verhuizing, pensionering en voor 5 procent door gesubsidieerd werk.
 
Van de mensen die werk vinden, gaat het in vier op de tien gevallen om uitzendwerk. Verder komen bijna evenveel aan de slag via ander tijdelijk werk, zoals seizoensarbeid en pay-rolling. Voor 80 procent komen mensen terecht in deeltijdbanen. Ruim een op de tien bijstandsgerechtigden krijgt de uitkering ook als aanvulling op inkomen uit arbeid.
 
Divosa-voorzitter René Paas noemt flexibiliteit op de arbeidsmarkt een nieuwe realiteit. Sociale diensten moeten hierop hun dienstverlening aanpassen.
 
Paas: "Als werk beter is dan een uitkering, waarom steken we dan niet meer energie in deeltijdwerk? Als een vaste, volledige baan er even niet inzit, is immers elk uurtje werk meegenomen, vanwege het geld, de ervaring en het zelfrespect dat het oplevert. Hoeveel werk maken we van deeltijdwerk, aangevuld met een uitkering? Hoeveel druk oefenen we uit om ook korte en tijdelijke baantjes te accepteren? Liever 4 uur gewerkt dan 40 uur op de bank."
 
Om het accepteren van flexwerk makkelijker te maken, kan nu 71 procent van de gemeenten de uitkering opschorten. Daardoor kan de bijstand sneller worden hervat na een tijdelijk contract. Ook geeft 62 procent van de gemeenten inkomsten uit arbeid tijdelijk vrij, zodat niet wordt gekort op toeslagen en werken loont. Maar volgens driekwart van de medewerkers van sociale diensten blijft een gebrek aan flexibele en betaalbare kinderopvang vaak een probleem om tijdelijk en veelal onregelmatig werk te accepteren.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer