7 procent Bulgaren wil naar ’t Westen

0

Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen. Ongeveer de helft, zo’n 200.000 mensen, zal ‘in de nabije toekomst’ ook echt de stap maken.

Dat verwacht het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research. De Bulgaren zullen vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië reizen. Hun belangrijkste motieven zijn volgens de onderzoekers ‘ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven in Bulgarije’. Rijkere landen, waaronder Nederland, vrezen een toestroom van mensen uit het armste EU-land. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau staat twee derde van de Nederlanders negatief tegenover hun komst. Ze denken dat de Bulgaren onder meer misbruik maken van uitkeringen en banen afpakken van Nederlanders.

Vrees malafide uitzendbureaus
Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vreest dat door de toestroom van arbeidsmigranten verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt plaatsvindt, als de Bulgaren en Roemenen via malafide uitzendbureaus veel minder betaald krijgen dan Nederlandse werknemers. Branche-organisatie ABU deelt deze zorgen over de nieuwe migrantenstroom. Jurriën Koops, directeur Sociale Zaken van de ABU, vreest dat veel ‘gelukszoekers’ uit Roemenië en Bulgarije naar Nederland zullen komen. ‘Dat maakt de stroom ongecontroleerd en onbeheersbaar. En dat maakt dat zij gemakkelijker in handen vallen van malafide arbeidsbemiddelaars.’

Bulgaren: ‘hysterie’
De Bulgaarse regering heeft geprobeerd de West-Europese landen gerust te stellen. ‘We delen de vrees niet dat er zo’n enorme migratiegolf plaatsvindt’, aldus premier Plamen Oresjarski onlangs. Oud-koning Simeon II, tevens ex-premier, schreef een boos commentaar op zijn website over de Europese angst. ‘De hysterie is gebaseerd op speculatie. De apocalyptische scenario’s zijn politiek gekleurd en hebben populistische doelen.’
Toch is er ook in Bulgarije zelf ongerustheid over de openstelling van de grenzen. Bulgaarse vakbonden willen hogere lonen voor hoogopgeleide krachten. Alleen zo zouden bijvoorbeeld artsen en ingenieurs nog brood zien in het land.

Weinig interesse uitzendorganisaties
Opvallend is dat in Bulgarije geen openlijke voorbereiding op een grote emigratiegolf zichtbaar is. Op de televisie en de radio zijn geen spotjes van uitzendbureaus met tips of andere aanmoedigingen te zien of te horen om naar de rijkere EU-landen te gaan.
Uit ABU-onderzoek van afgelopen najaar blijkt ook dat er onder uitzendorganisaties weinig belangstelling is voor Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten; op de vraag of de uitzenders straks in die landen arbeidskrachten gaan werven, antwoordde 87% ABU-uitzendondernemingen negatief.

Vanaf 1 januari 2014 is de Nederlandse arbeidsmarkt vrij toegankelijk voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Voor arbeidskrachten uit deze landen is geen tewerkstellingsvergunning meer nodig.

 

ANP/Redactie Flexmarkt

 

Lees ook: Discussie over Bulgaren en Roemenen laait op

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer