Toekomst arbeidsmarkt: ‘op elke werknemer, één flexwerker’

0

Naast elke werknemer die vast in dienst is, werkt straks een flexibel ingezette collega. De arbeidsmarkt van morgen laat een totaal ander beeld zien dan wat we gewend zijn.

Het bedrijfsleven en de overheid moeten hier snel op gaan inspelen, zo waarschuwen arbeidsdeskundigen.

Dit is de belangrijkste boodschap van de diverse arbeidsdeskundigen gisteren tijdens de Flexathon, een uitzendevent van de NBBU, brancheorganisatie voor bemiddelings- en uitzendondernemers. Marco Bastian, directeur van de NBBU: ‘Het beeld dat hier geschetst is, herkennen we natuurlijk. Wij zullen dan ook na de Flexathon blijven praten over de arbeidsmarkt van morgen. Met overheid, bedrijfsleven en de arbeidsmarkt.’ Tijdens de Flexathon, georganiseerd met ondersteuning van MKB Nederland, ministerie van SZW en UWV, presenteerden meer dan 120 uitzendbureaus zich aan  ondernemers.

Eén werknemer, één flexwerker
Verschillende prominente arbeidsmarktdeskundigen draaiden mee in een kenniscarrousel. Hoogleraar interim management Leo Witvliet (Nyenrode): ‘De verhouding op de werkvloer wordt één werknemer, op één flexwerker. Bedrijven krijgen behoefte aan die combinatie van een vaste kern werknemers met langdurige contracten en flexibele medewerkers. Er ontstaat een andere werkvloer waar iedereen mee zal moeten omgaan. Misschien gaan we zelfs naar een toekomst waar het vaste contract helemaal verdwijnt. Is dat leuk of goed? Dat is nog niet te zeggen. Wel moeten we voorbereid zijn.’

‘Flexwerk is here to stay’
Ook Michael van Straalen, voorzitter van MKB Nederland, merkt dat het flexibel inzetten van werknemers steeds belangrijker wordt. ‘Er is geen weg terug. Flexwerk is here to stay.’
Volgens André Timmermans, directeur van het UWV, werpt de samenwerking met de flexmarkt inmiddels zijn vruchten af. ‘Er zijn het eerste kwartaal van dit jaar bijna twee keer zo veel 55-plussers aan de slag gegaan dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar: 6200 tegenover 3200. Dat komt mede door het project 55plus Werkt dat we samen met de uitzendbranche hebben opgezet.”

Mirjam Sterk, ambassadeur jeugdwerkloosheid, waarschuwt voor het aantasten van de arbeidsrechten. ‘We krijgen een generatie jonge werknemers die tien jaar lang van contract naar contract hopt, zonder goede arbeidsrechten en pensioenvoorzieningen. Flexwerken is prima, maar het mag niet ten koste gaan van rechten. De uitzendbranche kan hierin een belangrijke rol spelen omdat zij wel werkt met cao-regelingen.’

Bemiddeling flexwerkorganisatie
De uitzendbranche in Nederland is groot: 750.000 uitzendkrachten zijn jaarlijks aan het werk. Uit onderzoek van UWV blijkt dat met name de kleinere, gespecialiseerde bureaus succesvol zijn. Liefst twee derde van de uitkeringsgerechtigden, die via een uitzendbureau aan een baan worden geholpen, kwamen het afgelopen jaar aan het werk dankzij bemiddeling van een middelgrote of kleine flexwerkorganisatie.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer