Inefficiënte inhuur flexibel personeel kost 3 tot 5 miljard

0

De Nederlandse markt van flexibel personeel gegroeid tot een omvang van 32 miljard euro per jaar. Door flexwerkers efficiënter in te huren kunnen overheden, (zorg)instellingen, non-profit organisaties en bedrijven jaarlijks 3 tot 5 miljard euro besparen op hun inhuurkosten.

Dat stellen de auteurs van het boek ‘Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid’, Max Boodie, Rob de Laat en Paul Oldenburg. Het boek wordt vandaag officieel overhandigd aan NBBU voorzitter Bart-Jeroen Croll.

Geen regie inhuurproces
Rob de Laat, oprichter van Flex Groep Nederland en directeur van Staffing MS, verbaasde zich de afgelopen jaren over het gebrek aan regie op het inhuurproces van flexibel personeel: “Organisaties worstelen met hun inhuurproces. Gebrek aan inzicht en regie hierop kost onnodig veel geld. Soms weet men binnen een organisatie niet eens wie mensen flexibel inhuurt, tegen welke tarieven, voor welke werkzaamheden en tot wanneer? Daardoor kunnen de opslagkosten oplopen tot 50% van het arbeidsloon van een kandidaat. In ‘Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid’ leggen we wat je kunt doen om flexibel personeel efficiënter, veiliger en goedkoper in te huren.’

Flexibele schil stijgt naar 20%
Paul Oldenburg verwacht dat de flexibele schil in Nederland de komende jaren fors zal stijgen. ‘Het is reëel dat in 2040 20% van de beroepsbevolking flexwerker is. De markt van inhuur van flexibele arbeid gaat wezenlijk veranderen. Aanbieders lijken daarop onvoldoende te anticiperen, waardoor ze risico’s lopen. Nieuwe technologieën, zoals smart phones, sociale media en online marktplaatsen, maken het mogelijk dat organisaties snel en rechtstreeks contact kunnen leggen met kandidaten zonder tussenkomst van dure  leveranciers. Het proces wordt daardoor transparant, de concurrentie eerlijk en de flexibiliteit neemt toe. Rechtstreeks zakendoen met een kandidaat scheelt al snel 10 tot 15% van de inhuurkosten.’

Volgens nieuwe CBS en EIM cijfers is de Nederlandse markt van flexibel personeel gegroeid tot een omvang van 32 miljard euro per jaar. 843.000 werknemers, 10,9% van de Nederlandse beroepsbevolking, werken als uitzendkracht, payroller, gedetacheerde of zzp’er. Samen incasseren zij 12% van de totale landelijke loonsom.

Lees ook:
Tarieven inhuur IT-professionals onduidelijk
‘HR moet de regie over inhuur terugwinnen’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer