NBBU: goed dat Asscher kiest voor zelfregulering

0

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt meer maatregelen om malafiditeit in de uitzendbranche aan te pakken. Brancheorganisatie NBBU is blij dat de minister niet kiest voor een vergunningsstelsel en zelfregulering in de branche een kans geeft.

In een brief aan de Tweede Kamer liet Asscher gisteren weten dat de Inspectie SZW, de Belastingdienst en het UWV de uitzendbranche gerichter gaan controleren en het speciale interventieteam AMU blijft ook na 2014 actief.

Malafide uitzendbureaus aanpakken
Asscher wijst erop dat er de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet door de overheid en de uitzendsector om malafide bureaus aan te pakken. Er is voor ruim honderd miljoen euro aan sancties opgelegd. Ook de sector zelf zet stappen, maar niet snel genoeg volgens de minister. Te veel ondernemingen gaan volgens Asscher nog in de fout, ook gecertificeerde uitzendbureaus.

Certificering uitzendbranche
Ook de sector zelf neemt maatregelen, stelt Asscher. De toetsing voor het keurmerk (SNA, red.) wordt onafhankelijker en de lat om een certificaat te krijgen komt hoger te liggen. Naleving van de cao wordt een belangrijk onderdeel van het keurmerk. Als bureaus zich niet aan cao-afspraken houden, krijgen ze geen certificaat. De minister wil wel harde cijfers van de sector zien over de resultaten.
Asscher wil het systeem van certificering in de uitzendbranche in stand houden, maar het systeem moet volgens hem wel verbeterd worden. De overheid pakt hierbij een grotere regierol. Bij onvoldoende voortgang komt Asscher met een alternatief systeem.

NBBU: zelfregulering uitzendbranche
De NBBU heeft in een reactie laten weten blij te zijn dat de minister kiest voor zelfregulering en niet voor herinvoering van een vergunningsstelsel. De NBBU wijst er op dat de uitzendbranche jaarlijks 12 miljoen euro besteedt aan zelfregulering om de misstanden in de sector aan te pakken. Zelfregulering wordt gedragen door werknemers en werkgevers zelf en is daarom volgens NBBU goed voor de bescherming van de positie van uitzendkrachten én de reputatie van de branche.

Politiek moet uitzendsector aanvullen
Als de politiek kiest voor een herinvoering van het vergunningsstelsel,  achterblijft en malafide uitzendbureaus juist vrij spel krijgen, zo waarschuwt de NBBU. ‘Wees als overheid complementair aan de zelfregulering door samen met ons de cirkel rond te maken, bijvoorbeeld met de wettelijke handhaving die wij niet hebben’, zo adviseert  NBBU-directeur Marco Bastian de politiek.

Dat geldt bijvoorbeeld bij de toegang tot opdrachtgevers. Het SNA-keurmerk en de controles van de SNCU hebben daar geen bevoegdheden voor. De overheid kan een rol vervullen bij deze inspecties.
De NBBU pleit daarnaast voor meer eenduidige wetgeving; bij het minimum loon zijn bijvoorbeeld nog veel onduidelijkheden over de arbeidsduur.

CNV: schijnconstructies tegen gaan
Vakbond CNV ondersteunt het pakket maatregelen van Asscher om misstanden op het gebied van onderbetaling en cao-naleving in de uitzendbranche branche tegen te gaan. CNV Bestuurder Arend van Wijngaarden: ‘Maar om deze maatregelen daadwerkelijk te laten slagen is het wel zaak dat ze voldoende worden ondersteund door nieuwe wetgeving om schijnconstructies tegen te gaan. Daarbij denk ik aan bijvoorbeeld de invoering van ketenaansprakelijkheid en een verbod op verrekening van kosten met het loon, voor zaken als transport en huisvesting.’

 

De NBBU heeft en infographic gemaakt om te laten zien hoe overheid en uitzendsector samen succesvol malafide uitzendbureaus aanpakken.

ANP/NBBU/CNV

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer