Uitzender Aelbers wint zaak huisvestingskosten arbeidsmigrant

0

Uitzendorganisatie Aelbers mag buitenlandse bouwvakkers kosten voor huisvesting in rekening brengen. De cao bouwnijverheid verzet zich daar niet tegen.

Dat heeft de kantonrechter in Zutphen donderdag bepaald. Aelbers heeft het kort geding dat vakbond FNV heeft aangespannen dus gewonnen.

Inhoudingen loon
Aelbers geldt als een van de grootste Nederlandse uitzendbureaus in de bouwwereld. Aelbers werft werknemers in vooral Polen en Duitsland, die via het uitzendbureau in Nederland aan de slag gaan voor grote bouwbedrijven. De uitzender regelt huisvesting in de buurt van de plaats waar ze werken en trekt de huisvestingskosten van het loon af.
Daardoor zijn de buitenlandse bouwvakkers van Aelbers volgens de FNV veel goedkoper dan Nederlandse krachten en dat komt neer op oneerlijke concurrentie. De vakbond spreekt van onderbetaling, maar daar gaat de rechter dus niet in mee. De FNV is verbijsterd over de uitspraak en gaat in beroep. ‘Het is onacceptabel dat het grootste uitzendbureau in de bouw met oneigenlijke constructies winst maakt over de ruggen van werknemers’, zegt FNV-bestuurder Helga Tienkamp.
Aelbers-directeur Michaël Kempka beraadt zich na deze uitspraak volgens de Gelderlander op zijn beurt op schadeclaims. Kempka zou zelfs overwegen FNV-bestuurder Tienkamp persoonlijk aansprakelijk te stellen.

Uitzender Van Stokkom Detachering
Ondertussen beschuldigt de FNV opnieuw een uitzendbureau van onderbetaling van buitenlandse werknemers. De Brabantse uitzender Van Stokkom Detachering overtreedt volgens de vakbond de cao door van Poolse werknemers onterecht huisvestingskosten in te houden op het loon, tot wel 450 euro per maand. Dit stelt de FNV zaterdag na eigen onderzoek en inzage in loonstroken.

Directeur Rudy Van Stokkom zegt desgevraagd ‘perplex’ te staan van de beschuldigingen. ‘Wij zijn een bonafide, volledig gecertificeerd bedrijf. Bovendien worden we ieder jaar streng gescreend. Wij weten echt niet waar dit vandaan komt.’ Hij tekent daarbij aan ook nooit iets van de vakbond te hebben gehoord.

Noot van de redactie:
Volgens de Wet aanpak schijnconstructies geldt per 1 januari 2016 een verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon. De ABU pleit voor een uitzondering op dit verbod voor uitzendondernemingen die hun huisvesting jaarlijks laten controleren door de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Ook de NBBU pleit voor een uitzondering op het inhoudingsverbod voor de uitzendbranche.


Bronnen: ANP/De Gelderlander

 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer