Kamer: bescherm flexwerkers vóór en na 1 juli

0

De Kamer wil bescherming van flexwerkers, voor en na de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid op 1 juli a.s.

Als een werkgever na twee jaar een werknemer met een tijdelijk contract ontslaat, moet hij hem na 1 juli 2015, de ingangsdatum van de wet, een ‘transitievergoeding‘ betalen.
ING was in het nieuws als een bedrijf dat hierop vooruitloopt door tijdelijke contracten niet meer te verlengen. En dit zou ook bij de overheid zelf gebeuren.

Payrolling afgebouwd
De Kamer stelt dat overheid als werkgever het goede voorbeeld moet geven bij de behandeling van uitzendkrachten en flexwerkers. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) deelt die oproep vanuit de Tweede Kamer, maar zei donderdag in een debat dat dat niet vanzelf gaat.

Ook bij de overheid is een cultuurverandering nodig, benadrukte hij. Volgens de minister is de overheid al wel bezig om dingen ten goede te veranderen. Zo wordt payrolling afgebouwd bij de overheid.

Uitzendkrachten ING
Asscher uitte vorige week forse kritiek op ING voor de manier waarop de bank zou omgaan met uitzendkrachten. ING zou die aan de kant willen zetten om te voorkomen dat de flexwerkers vanaf 1 juli door een nieuwe wet recht krijgen op een ontslagvergoeding. Na een ‘goed gesprek’ tussen de minister en de vicevoorzitter van ING Bank kwam er een gezamenlijke verklaring waarin stond dat zowel het kabinet als ING streeft naar een fatsoenlijke arbeidsmarkt waarin de rechten van werknemers worden gerespecteerd.
Vooral de oppositiepartijen SP, CDA en D66 hielden Asscher voor dat als hij moreel verontwaardigd is over een bedrijf, hij dezelfde meetlat moet hanteren bij de overheid. Maar ook regeringspartij VVD vindt dat Asscher ‘niet met twee maten’  mag meten in zijn oordeel over het personeelsbeleid van de overheid en het bedrijfsleven.


Wet Werk en Zekerheid

Asscher zei dat zijn VVD-collega Stef Blok, die verantwoordelijk is voor de rijksdienst, de nieuwe Wet Werk en Zekerheid ten volle steunt. Mensen met een tijdelijk contract krijgen volgens die wet vanaf 1 juli recht op een ontslagvergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever.

Vrijwel alle woordvoerders in de Kamer spreken uit dat werkgevers, ook de overheid, naar de letter én de geest van de wet moeten handelen. De geest van de Wwz is volgens Asscher: bij structureel werk moeten tijdelijke werknemers niet steeds door andere tijdelijke werknemers worden vervangen.

Bronnen:  TweedeKamer/ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer