Flexdiner: samen de toekomst proeven

0

Op donderdag 21 mei vond voor het eerst het Flexdiner plaats. Zo’n zestig deelnemers uit de flexbranche zaten met concullega’s aan tafel om te genieten van een driegangenmenu, te netwerken en te luisteren naar topsprekers over de toekomst van de flexbranche.

Het Flexdiner, met als hoofdsponsor WePayPeople, is het traditionele Flexcongres, maar dan in een compleet nieuw jasje. Sprekers Wim Davidse, Menno Lanting, Bas van de Haterd en Han Mesters gaven hun visie op de impact van de technologische ontwikkelingen op de flexbranche.

Lanting: nieuwe werkwijze
De fraaie locatie van de Landgoederij in Bunnik en de setting, aan ronde tafels, kleinschalig, erop gericht de interactie maximaal te stimuleren. Na een korte opening en inleiding over de geheime ingrediënten van succesrecepten van de FlexTopGroeiers door dagvoorzitter Wim Davidse, kwam Menno Lanting op de vloer. Deze bedreven, enthousiaste en gelauwerde spreker ging uitvoerig in op de grote gevolgen van nieuwe technologieën op werkwijzen, organisatiestructuren en leiderschapsstijlen. Hij bracht zijn inzichten, sprekende voorbeelden en ideeën, opgetekend in zijn betekenisvol getitelde boek ‘Olietankers en speedboten’, op zeer smakelijke wijze over de buhne.

Van de Haterd: ‘gigantische veranderingen’
Na het voorgerecht wisselden de deelnemers van tafel en verscheen de volgende vermaarde spreker voor de groep: Bas van de Haterd. Zijn presentatie maakte evenzeer duidelijk welke gigantische technologische veranderingen ons leven en werken veranderen én wat dit betekent voor banen. Is dankzij e-commerce het aantal banen voor koerierschauffeurs de afgelopen jaren ontploft, de komende jaren zullen drones die banen weer sterk onder druk zette… Zijn boekje heet dan ook niet voor niets ‘Tien banen die verdwijnen & Tien banen die verschijnen’.

Mesters: ‘Unbundling’
Na het hoofdgerecht en een volgende tafelwissel van de aanwezigen was het de beurt aan Han Mesters (ABN AMRO). Goed onderbouwd en vermakelijk als altijd, toonde hij de nieuwe krapte op de arbeidsmarkt, natuurlijk gedreven door technologische veranderingen. Ook ging Mesters in op het proces van ‘unbundling’: nieuwe, hoogtechnologische specialisten die de interessantste delen van proposities ‘afpakken’ van de bekende, traditionele speler en hen achterlaten met de laagste marges. Wat zou het kunnen betekenen voor de flexbranche?

Het nagerecht werd afgesloten met koffie én de dagvoorzitter die, met microfoon, langs de tafels ging, op zoek naar antwoorden op de gestelde en besproken vragen. Natuurlijk waren ‘de grote oplossingen’ nog niet gevonden (ze werden in ieder geval niet gedeeld), maar door het diner-format was iedereen wel goed in staat geweest er met vakbroeders en –zusters over te discussiëren. Niet voor niets werd het eerste Flexdiner door de deelnemers dan ook beoordeeld met een 8+.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer