Uitzendbranche belangrijker in economie

0

Het belang van de uitzendbranche voor de Nederlandse economie is de afgelopen twintig jaar toegenomen. Bedrijven vergroten hun flexibele schil vooral door langlopende uitzendcontracten.

Dat blijkt uit het Themabericht Kennis en Economisch Onderzoek van de Rabobank.

Uitzendbranche gegroeid

Het Nederlandse bedrijfsleven is de afgelopen twintig jaar meer gebruik gaan maken van de diensten van de uitzendbranche, zo meldt de Rabobank. Waar andere sectoren in 1995 gemiddeld 1,8% van hun inkoopkosten aan diensten van de uitzendbranche besteedden, was dit in 2014 2,8%.
In de afgelopen anderhalf jaar is de stijging van de werkgelegenheid ook vooral te danken aan de uitzendsector.

Langlopend uitzendcontract

Het aantal uitzenduren is de laatste jaren flink toegenomen, vooral doordat het aantal uitzenduren van uitzendkrachten met een langdurig contract enorm is toegenomen. Het aantal uitzenduren in de zogeheten B- en C-fasen was in het derde kwartaal van 2015 het hoogste ooit, zo stelt de Rabobank. Bedrijven zouden er steeds vaker voor kiezen om werknemers een langlopend uitzendcontract te geven in plaats van een contract voor bepaalde tijd of een vast dienstverband. Dit sluit aan bij de behoefte aan een grotere flexschil bij bedrijven.
De Rabobank stelt op basis van onderzoek van Panteia (2015) dat het aantal medewerkers in Nederland dat een payrollcontract dan ook is gegroeid van 145.000 in 2009 naar 195.000 in 2014.

Toekomst uitzendbureaus

Dat de groeiende vraag naar personeelsflexibiliteit zich de afgelopen jaren uit in stijging van het aantal uitzenduren, wil niet zeggen dat de uitzendbranche in de toekomst zonder meer zal blijven groeien. Volgen de Rabobank is het de vraag of organisaties hun personeelsbestand in de toekomst flexibel houden door het inhuren van flexibele krachten via een uitzendbureau of dat ze dit op een andere manier doen, bijvoorbeeld door vaker een tijdelijk contract aan te bieden. De aantrekkelijkheid van het inhuren van flexibele krachten is onder meer afhankelijk van wetgeving.

Payrollwet

Minister Asscher (SZW) is bezig met een wetsvoorstel waarmee hij de arbeidsvoorwaarden voor payrollmedewerkers en ‘gewone’ medewerkers gelijk wil trekken. Door de Wet Werk en Zekerheid die per 1 juli 2015 van kracht is geworden, is er al voor gezorgd dat beide groepen dezelfde ontslagbescherming hebben. Het wetsvoorstel van minister Asscher moet ervoor zorgen dat de resterende ongelijkheid in (secundaire) arbeidsvoorwaarden ook verdwijnt. Dit is een bedreiging voor de payrollsector, mede omdat die tot veel administratieve rompslomp zou leiden, bijvoorbeeld als payrollbedrijven het pensioen van opdrachtgevers moeten gaan toepassen.

Wet DBA

Ook wordt per 1 mei 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Werkgevers maken zich zorgen dat zij met de invoering van de wet DBA achteraf loonheffing moeten gaan betalen voor de zzp’ers die zij inhuren. Daarom zoeken zij naar mogelijkheden om geen rechtstreekse overeenkomsten aan te gaan met zzp’ers. Dit zou ertoe kunnen leiden dat bedrijven vaker flexkrachten gaan inhuren via een uitzendbureau.

Bron: Rabobank
Wim Davidse (oprichter Dzjeng en hoofdredacteur Flexmarkt) is in de LinkedIn-groep van Flexmarkt een discussie gestart over dit onderwerp.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer