Critici: bescherming flexwerkers pakt averechts uit

0

Arbeidsmarktdeskundigen betwijfelen of de positie van flexwerkers versterkt wordt als bedrijven hen eerder een vast contract moeten aanbieden. ‘Dat plan werkt averechts voor mensen met een flexibele baan.’

Tijdens een hoorzitting maandag in de Tweede Kamer over de werkloosheidswet, de ontslagregeling en flexwerk, bleek dat onder anderen Rob Euwals van het Centraal Planbureau, Sywert van Lienden van jongerenbeweging G500, Pieter Verhoog van Detailhandel Nederland en kantonrechter Monetta Ulrici daar allerminst van overtuigd zijn.

Ook de oppositiefracties CDA en D66 hebben stevige bedenkingen tegen het voornemen van het minister Asscher van Sociale Zaken om vanaf 2015 werkgevers te verplichten na 2 jaar een vast contract te geven in plaats van na 3 jaar. Regeringspartij VVD lijkt eveneens vraagtekens te hebben bij deze uitwerking van het sociaal akkoord.

De critici denken dat de aanpak averechts werkt voor mensen met een flexibele baan en dat zij straks nog sneller op straat komen te staan. Verhoog denkt dat dan ‘een nieuw draaipunt’ ontstaat als de termijn van 2 jaar verstreken is.

Grapperhaus: ontslagtoets afschaffen
Over de voor- en nadelen van de ingrepen in WW en ontslagrecht lopen de meningen sterk uiteen, bleek tijdens de hoorzitting. Zo vindt bijvoorbeeld hoogleraar Ferdinand Grapperhaus dat het kabinet ook de ontslagtoets vooraf moet afschaffen. In het sociaal akkoord staat dat die gehandhaafd blijft. Andere experts wezen er juist op dat ouderen onder de huidige economische omstandigheden nauwelijks nog aan de slag komen als ze hun baan kwijtraken en dat zij de ontslagbescherming dus hard nodig hebben.

ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer