Biesheuvel: flexmaatregelen een farce

1

Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ondernemersorganisatie ONL, uit in het vakblad Flexmarkt forse kritiek op flexbeperkende maatregelen in de Wet Werk en Zekerheid. ‘We moeten af van de angst voor flexibiliteit.’

De flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt aan banden gelegd als het aan de vakbond FNV en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ligt. Zo omvat Wet Werk en Zekerheid bevat meerdere flexbeperkende maatregelen.

‘Flexibiliteit niet slecht’
Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers en voormalig voorzitter van werkgevers- en ondernemerskoepel MKB-Nederland, uit in het vakblad Flexmarkt kritiek op dit kabinetsbeleid. Biesheuvel: ‘Juist meer flexibiliteit, graag! Flexibiliteit maakt het aantrekkelijker om jongeren vast in dienst te nemen. Flexibiliteit maakt dat oudere werknemers gemakkelijker opnieuw aan de slag komen. Flexibele arbeid is niet iets slechts.’

Rechtspositie flexkrachten
Minister Asscher wil met de Wet Werk en Zekerheid het aantal malen dat je een tijdelijk contract kunt verlengen terugbrengen van 3 naar 2 jaar (kortere ketenbepaling). Dat zou volgens hem een verbetering van de rechtspositie van flexkrachten zijn. Maar dat is toch een farce? ‘Die wijziging zal niets aan de rechtspositie van tijdelijke krachten verbeteren. Ik hoor nu al om mij heen dat bedrijven die veel samenwerken zo’n uitzendkracht tijdelijk aan elkaar uitlenen. En zo zijn er wel meer handigheidjes om deze wet te omzeilen. Daar ben je ondernemer voor.’

Saillant detail, als toenmalig voorzitter van MKB-Nederland werkte Biesheuvel eerder nog mee aan het sociaal akkoord van kabinet, werkgevers en vakbonden, dat de basis vormde voor de Wet Werk en Zekerheid. Eind juni 2013 zei Biesheuvel dat hij daar spijt van had.

Het gehele interview met Hans Biesheuvel is te lezen in Flexmarkt nr. 4 die vandaag verschijnt.


Lees ook:

 

Hans Biesheuvel is ook een van de sprekers op het Flexcongres dat op dinsdag 20 mei in MediaPlaza/Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. M, Slaghekke op

    De keerzijde van ongelimiteerde flex arbeid!

    We zien dat werkgevers roepen om meer flex arbeid en soepeler ontslagrecht, dat zou goed zijn voor de bedrijven. Op microniveau zou je dit nog kunnen verdedigen, maar op macroniveau remt de grote hoeveelheid flexarbeid de groei van de economie.

    Thans heeft meer dan 25% van de werknemers in Nederland, veelal niet vrijwillig, een flexibele arbeidsrelatie variërend van ZZP-er, tijdelijk contract tot uitzendkracht. Meer dan 25% dus met een grote onzekerheid over hun inkomen en meer dan 25% die moeilijk toegang heeft tot o.a. de hypotheek markt, autofinanciering etc. Een groep de dus terecht de hand op de knip houdt.

    Deze arbeidskrachten zijn echter net zo goed consument als de overige 75% die (nog) een vaste baan hebben. Het langzame herstel uit de huidige recessie komt o.a. voort uit een gemis aan consumenten vertrouwen. Bij onze buren in Duitsland zien we het tegenovergestelde, minder flexibiliteit dan in Nederland, zelfs voor uitzendbureaus, meer vertrouwen van de consumenten en meer economische groei.

    Nu heeft de huidige recessie meerdere complexe oorzaken en is ook voor herstel niet een gouden ei te vinden. Maar ongefundeerd blijven roepen dat we meer flexibiliteit moeten hebben en een eenvoudiger ontslagstelsel heeft ook een keerzijde en die is minder consumenten vertrouwen en dus lagere groei. De vraag is waar je als werkgever de voorkeur aan geeft.

    Marcel Slaghekke

    Staffing Associates bv

Reageer