Asscher waarschuwt: ‘geen uitzendkrachten lozen’

2

Vicepremier Lodewijk Asscher waarschuwt grote Nederlandse bedrijven dat zij niet moeten proberen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid te omzeilen door voordat die wet van kracht is, nog snel uitzendkrachten te lozen.

Er zijn altijd mogelijkheden voor bedrijven om in weerwil van de geest van de wet te proberen eronderuit te komen. Maar er is meer dan de letter van de wet. Er zijn ook afspraken waarin werkgevers beloofden netjes om te gaan met uitzendkrachten en flexwerkers. Dat mag je verwachten van grote, in de samenleving gewortelde, beroemde bedrijven’, aldus Asscher.

Transitievergoeding
Aanleiding voor zijn waarschuwing was het conflict dat hij donderdag had met ING over de behandeling van uitzendkrachten. Uit een interne notitie van de bank kwam naar voren dat uitzendkrachten snel moeten worden ontslagen, om te voorkomen dat ze na 1 juli recht hebben op een ontslagvergoeding, de zogeheten transitievergoeding.

Reorganisatie ING
Asscher noemde dat schandalig, onder meer omdat de top van ING er tonnen bij krijgt. ING stelde dat de minister zich baseerde op onjuiste informatie, later op de dag hadden ING en Asscher een ‘goed gesprek’. Daarin kreeg Asscher te horen dat de gewraakte passages in de notitie niet de bedoeling van de raad van bestuur weerspiegelden. 
ING kondigde vorig jaar al een grote reorganisatie aan waarbij 1075 flexkrachten en 1700 vaste medewerkers hun baan zullen verliezen. ‘In de context van deze reorganisatie neemt ING dus ook afscheid van uitzendkrachten, maar deze uitstroom heeft geen verband met de Wet werk en zekerheid’, stelt de bank.

Fase C-medewerkers
Maar uit de door de Volkskrant gepubliceerde interne notitie blijkt dat verband wel te bestaan. ‘Het nieuwe beleid is vastgesteld naar aanleiding van de wijzigingen in de WWZ waarbij medewerkers in Fase C (ingehuurde medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd bij een uitzendbureau dat werknemers levert aan ING) meer gelijkgeschakeld worden met vaste medewerkers en daar dus ook rechten aan kunnen ontlenen’, zo leest het document. Het inzetten van deze Fase C-medewerkers brengt vanaf 1 juli arbeidsrechtelijke risico’s met zich mee, en daarom zullen deze medewerkers niet meer bij de bank komen te werken, volgens de memo.

ING stopt tevens met de inhuur van uitzendkrachten die vier jaar werkzaam zijn geweest voor ING of wier tijdelijke contract zes keer is verlengd en die daardoor recht hebben op een contract voor onbepaalde tijd, blijkt uit de interne richtlijn.

 

Bron: ING/FD

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. J.M. Garconius op

    Minister Asscher moet ophouden met de boel te beduvelen. De overheid doet al jaren hetzelfde als ING. Hij heeft ook diverse keren beloofd al het personeel dat bij de overheid werkt via payrollers in dienst te zullen nemen. Maar het zijn allemaal loze beloften. Het is hetzelfde als pak de dief roepen, terwijl je zelf de dief bent. Het wordt tijd dat deze minster wat anders gaat doen want hij maakt er maar een rotzooitje van.

  2. Het is niet te geloven, onze minister Asscher heeft echt boter op zijn hoofd. Denkt hij nu echt dat alle bedrijven plotseling alle uitzendkrachten in vaste zullen nemen. Ook de uitzendbureaus gaan straks echt niet iedereen in vaste dienst nemen. De flexmarkt in Nederland diende als voorbeeld voor vele landen in Europa. Waarom moest dit systeem zo nodig op de schop?

Reageer