‘Goed gesprek’ Asscher en ING over uitzendkrachten

0

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en ING hebben donderdagmiddag een naar eigen zeggen ‘goed gesprek’ gehad na een hoogopgelopen ruzie eerder op de dag over de behandeling door ING van uitzendkrachten.

Aanleiding voor de ruzie was een bericht in de Volkskrant. Die krant meldde op basis van een interne ING-notitie dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet uit vrees hun anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen. Asscher noemde dat schandalig, ING stelde daarop dat de minister zich baseerde op onjuiste informatie.

ING omarmt Wet Werk en Zekerheid
Na een gesprek tussen de minister en vicevoorzitter Koos Timmermans van ING Bank lijkt de lucht enigszins geklaard. ‘Zowel het kabinet als ING streven naar een fatsoenlijke arbeidsmarkt waarin de rechten van werknemers gerespecteerd worden. ING omarmt en steunt de Wet Werk en Zekerheid‘, aldus een gezamenlijke verklaring.

Die meldt verder: ‘In het gesprek is aangegeven dat het memo onduidelijkheid schept over de wijze waarop de bank invulling geeft aan de Wet Werk en Zekerheid. De bank zal zich inspannen om onduidelijkheden over de uitvoering van de wet weg te nemen.’

Debat over uitzendkrachten
Asscher had zich donderdagochtend bijzonder opgewonden over de berichtgeving over ING. ‘Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?’ Ook de vakbonden FNV en CNV uitten kritiek, net als Kamerfracties van onder meer de PvdA en de SP. De Kamer houdt waarschijnlijk snel een debat met Asscher over de behandeling van uitzendkrachten.

ING liet in een reactie op de kritiek weten vorig jaar al een een grootscheepse reorganisatie te hebben aangekondigd. Daarbij verliezen 1075 flexkrachten en 1700 vaste krachten hun baan. Volgens de bank is er geen verband tussen die ‘uitstroom’ en de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, waarin de ontslagvergoeding is geregeld. Een uitzendkracht die na twee jaar aan de kant wordt gezet, krijgt dankzij de nieuwe wet twee derde maandsalaris mee.

ANP


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer