Selectie sollicitanten via stemgeluid

0

Het wordt nu al toegepast, maar zou in de toekomst nog wel eens veel vaker kunnen voorkomen: werving op basis van stemgeluid. De computer bepaalt op basis van algoritmes welke kandidaat het beste past op de vacature voor bijvoorbeeld een verkoper of een customer service medewerker.

Jarenlang wordt al onderzoek gedaan naar de menselijke stem. Op basis van stemgeluid kan nu bepaald worden welke emoties de persoon die spreekt doormaakt. Een bedrijf als Jobaline heeft dat onderzoek vertaald naar algoritmes, die interpreteren hoe een stem anderen zich laat voelen.

Ongeacht of je gelukkig, verdrietig of opgewonden bent, je stem heeft een ingewikkelde architectuur met een intrinsieke handtekening, net als een vingerafdruk. Door een proces van trial en error wordt het algoritme steeds beter in het voorspellen van de impact van een stem op anderen. Het algoritme weet uiteindelijk welke emotie een stem losmaakt bij een luisteraar.

Selectie
Er zijn reeds verschillende (grote) bedrijven die de technologie van Jobaline inzetten om snel duizenden sollicitanten te beoordelen. De computer maakt een voorselectie van kandidaten die vervolgens door een recruiter gesproken worden. Het algoritme is dus een mechanische rechter die beslist welke stemmen passen bij een bepaalde functie. Daarna wordt het pas mensenwerk.

Het doel van deze automatisering is niet enkel het verlagen van kosten of meer efficiency. Mensen zijn moe, tegen de tijd dat de tiende sollicitant binnenstapt. Bovendien zijn mensen bevooroordeeld, discrimineren ze. Algoritmes doen dat niet.

Wetenschappelijk onderzoek
De professoren Tomas Chamorro-Premuzic en Seymour Adler pleiten ervoor om de nauwkeurigheid van deze methode via onafhankelijk academisch onderzoek vast te stellen. Ze zien nog wel wat haken en ogen aan selectie op basis van stemgeluid. Een onderzoek hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, aldus Chamorro-Premuzic en Adler. Daarvoor is een betrouwbare formule beschikbaar: (1) meet de kenmerken van de stem van een sollicitant, (2) meet de reacties van luisteraars, en (3) meet of de reacties van luisteraars gerelateerd zijn aan positieve organisatorische resultaten, zoals hogere omzet en winst en klanttevredenheid. Correleer vervolgens 1 en 2, alsmede 2 en 3. Als een patroon wordt gevonden kan geconcludeerd worden dat stemontleding een effectieve manier is voor het selecteren van talent.

Stemontleding is een veelbelovende technologische oplossing voor het selecteren van talent. Maar het staat echt nog in de kinderschoenen. Er moeten nog vele vragen beantwoord worden voordat het een valide selectie-instrument wordt. Tot die tijd is het slechts een interessant experiment, zo sluiten Chamorro-Premuzic en Adler hun commentaar af.

Bron: npr.org / HBR

 

Lees meer Mediascan

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer