Poolse arbeidsmigrant belangrijk voor ons bedrijfsleven

0

Als tegengewicht tegen de nog altijd heersende vooroordelen, houdt stichting Polonus ook dit jaar een verkiezing Pool van het Jaar.

Wegens het succes van voorgaande jaren, is de verkiezing dit jaar uitgebreid met een nieuwe categorie: Carrière van het jaar. Kandidaten aanmelden kan tot 1 september via www.polonus.nl. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury en worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke uitreiking op 21 november 2015 bij Studio 21 in Hilversum.

Onjuist beeld Poolse arbeidsmigranten
Nog dagelijks krijgen Poolse migranten te maken met vooroordelen: ze zouden de taal niet spreken, overlast veroorzaken en Nederlandse werknemers van de arbeidsmarkt verdringen. Om te laten zien dat dit beeld niet juist is, heeft de stichting Polonus een verkiezing georganiseerd waarin verhalen worden uitgelicht van succesvolle Polen, hardwerkende mede-Europeanen die in Nederland carrière maken en een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.

Honderdduizend Polen
In ons land werken ruim honderdduizend Polen in de logistieke, bouw- en landbouwsector. Zij worden regelmatig geconfronteerd met negatieve stereotypen; veel Nederlanders associëren Oost-Europeanen met criminaliteit, overlast, arbeidsverdringing, (toeslag)fraude en malafide uitzendconstructies. Dit is veelal niet terecht. Lang niet alle Polen vestigen zich permanent in Nederland, maar diegenen die wel in ons land blijven, ontwikkelen zich vaak tot geliefde werknemers of succesvolle ondernemers.

Pool van het Jaar
Kris Florek is een van hen. De Pool groeide in tien jaar van schoonmaker naar ondernemer met diverse bedrijven in Nederland en werd daarvoor vorig jaar beloond met de titel Pool van het Jaar in de categorie Business en de publieksprijs. ‘Sindsdien word ik serieuzer genomen in de ondernemerswereld. Nederlanders zijn ineens nieuwsgierig naar mijn drive, naar mijn visie op bepaalde zaken en naar hoe ik omga met de negatieve berichtgeving over Poolse migranten. Polen die in Nederland wonen en werken zijn mij tegelijkertijd dankbaar dat ik aan Nederland heb laten zien dat ook wij hier succesvol kunnen worden en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de economie.’

Polen voelen zich gediscrimineerd
Toch heeft nog lang niet iedereen in de gaten dat het stereotype beeld van Polen niet strookt met de realiteit. Onlangs bleek nog uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat Polen zich in Nederland gediscrimineerd voelen. Ook als ze de taal goed spreken en hard werken, worden ze nog vaak gezien als goedkope arbeidskracht en is er geen kans om door te groeien. Terwijl dat meestal wel het doel is als ze naar Nederland komen: de taal en cultuur leren kennen en daarna opklimmen in het bedrijfsleven.


Bron: stichting Polonus

Lees ook: 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer