Nederland heeft 50.000 arbeidsmigranten per jaar nodig

0

Nederland heeft 50.000 arbeidsmigranten uit de EU per jaar nodig om het personeelstekort op te vangen. Het wordt steeds lastiger om die arbeidsmigranten binnen te halen. Ook het tekort aan goede woonruimte blijft een probleem.

Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het CBS.

In ons land zouden al 750.000 arbeidsmigranten werken en dat zullen er naar verwachting steeds meer worden. In de krappe arbeidsmarkt zijn arbeidsmigranten onmisbaar. Volgens de NOS zijn de komende periode 50.000 extra arbeidsmigranten uit de EU nodig op de gaten te vullen die ontstaan door het personeelstekort.

Aantrekkelijk blijven

In ons land komen de meeste arbeidsmigranten uit Oost-Europa, met name uit Polen. Paul van Dieperbeek van uitzendbureau HOBIJ zegt tegenover NOS dat recruiters steeds creatiever moeten zijn om arbeidsmigranten te verleiden naar Nederland te komen. Om die mensen naar ons land te krijgen, moet Nederland volgens Van Dieperbeek de concurrentie aangaan met landen als Duitsland en Denemarken die hen ook graag binnenhalen. Lastig, zeker omdat volgens hem de werkloosheid in Polen ook heel erg laag is.

Kritiek onterecht

Er is ook kritiek op de toenemende arbeidsmigratie. Zo zou er verdringing op de arbeidsmarkt plaatsvinden. Een argument dat in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt nauwelijks hout snijdt. Bovendien doen de arbeidsmigranten vaak werk dat Nederlanders simpelweg niet willen doen, zoals in de kassen in het Westland of in de productie, schoonmaak of logistiek.
Ook het idee dat arbeidsmigranten de oorzaak zijn van de druk op de lonen in ons land wordt door arbeidsmarktkenners ontkend. SP-leider Lilian Marijnissen zei dat afgelopen zondag bij WNL*. EenVandaag haalt onder meer hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen (Universiteit Leiden) aan die stelt dat uit onderzoeken geen verband blijkt tussen de hoogte van de lonen en arbeidsmigratie.

* De uitspraken van Marijnissen waren voor ABU-directeur Jurriën Koops aanleiding voor de column Anti-polenpopulisme.

Tekort aan woonruimte

Het tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa loopt dit jaar verder op naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dat becijferen Stichting Normering Flexwonen, een keurmerk voor tijdelijke huisvesting en het Expertisecentrum Flexwonen. In 2017 waren er nog zo’n 100.000 plekken te weinig. Door de groeiende economie en de verhitte woningmarkt is het tekort verder opgelopen, schetsen de twee organisaties.
Probleem is dat de woonruimte voor arbeidsmigranten niet altijd goed geregeld is. Op veel plaatsen zorgen arbeidsmigranten voor overlast en zijn gemeenten huiverig om het probleem aan te pakken, zegt Wim Reedijk van Expertise Centrum Flexwonen. Gelukkig zijn er ook goede initiatieven. In Waalwijk waar Coolblue en bol.com staan te springen om arbeidskrachten, heeft de gemeente haar nek uitgestoken, zegt Wim Reedijk van het Expertisecentrum Flexwonen. “Daar is een speciale campus gebouwd voor 400 arbeidsmigranten op een bedrijventerrein, die aan de eisen van het keurmerk voldoet. De arbeiders wonen bij elkaar in appartementen. Meer gemeentes zouden dat moeten durven bouwen.”
De campus, in feite een hotel, is vooral bedoeld voor nieuwkomers. ,,Na een half jaar wil je echt iets voor jezelf. Voor die groep zouden tijdelijke prefab-woningen een oplossing kunnen zijn.” Rotterdam maakte vorig jaar bekend 3.000 tijdelijke woningen te willen neerzetten.

Bron: ANP/NOS/EenVandaag

Lees ook:

 

Over Auteur

Reageer