Op meerdere banen tegelijk solliciteren, omdat je helemaal klaar bent met je huidige baan. ‘Rage applying’ heet de nieuwste hype onder jongeren in de Verenigde Staten, gevoed door virals op TikTok. Nog niet bekend in Nederland, maar ook hier ervaren bijna alle jongeren frustraties op het werk.
Rage applying is een van de vele arbeidsmarkttrends die de afgelopen tijd zijn ontstaan uit onvrede over werk. Althans in Amerika. In Nederland is dit fenomeen nog vrij onbekend, zo blijkt uit onderzoek van recruitmentspecialist YoungCapital en marktonderzoeksbureau PanelWizard Direct onder ruim 1.000 Nederlands werkende jongeren tussen de 18 en 29 jaar.
Frustraties op de werkvloer
Wel herkennen jongeren de frustratie op de werkvloer, zo blijkt uit het onderzoek. Bij iedereen (96%) geeft aan (weleens) gefrustreerd te zijn op werk. Als belangrijkste bronnen van frustratie worden collega’s (61%), een te hoge werkdruk (59%) en de leidinggevende (44%) genoemd. Als jongeren gefrustreerd zijn, geven ze aan dat ze vooral een uitlaatklep zoeken door bij andere collega’s te klagen (53%). 31% geeft aan uit frustratie naar andere vacatures en banen te kijken. Slechts 5% zegt in de toekomst zeker wel aan ‘rage applying’ te gaan doen als zij frustratie ervaren.
Mariska Visser, Managing Director bij YoungCapital: “Uit de resultaten blijkt dat er voor werkgevers nog een wereld te winnen valt. We weten dat een goede werksfeer en goede leidinggevenden een belangrijke basis zijn voor het werkgeluk van jongeren. Daarom is het extra opvallend dat 96% van de ondervraagde jongeren weleens frustratie ervaart op het werk. In deze structureel krappe arbeidsmarkt moet je dit op orde hebben, als je jong talent aan je wilt blijven binden.”
Meerdere sollicitaties tegelijkertijd normaal
Ondanks dat ‘rage applying’ en massaal solliciteren hier nog geen voet aan de grond lijken te hebben, geeft 62% van de Nederlandse jongeren aan in het verleden weleens op meerdere banen tegelijk te hebben gesolliciteerd. Veruit de grootste groep (68%) geeft hierbij aan twee tot drie sollicitaties tegelijk te hebben verstuurd. De belangrijkste redenen die hiervoor worden genoemd: het afronden van de studie (43%), een te laag salaris (39%) en ontevredenheid over de inhoud van het werk (30%).
Visser: “Aan het begin van je werkende leven of carrière is het doodnormaal dat je bij meerdere werkgevers solliciteert. Wij zien dit ook als iets positiefs en iets belangrijks, want pas tijdens gesprekken leer je elkaar beter kennen en krijg je een inkijkje in de cultuur van een organisatie en de sfeer op de werkvloer. Iets wat je in een vacaturetekst alleen niet kunt ervaren. Als je met meerdere werkgevers in gesprek gaat, verhoog je de kans dat je als werkzoekende een betere keuze maakt. Wij moedigen jongeren dan ook sterk aan om dit te doen.”
Een Canadese TikTokker maakte eind 2022 deze video (die inmiddels ruim 2,5 miljoen views heeft) waarin zij kijkers oproept om – als je werkfrustratie hebt – op heel veel vacatures tegelijkertijd te solliciteren.
Lees ook: Recruitment op een kandidatenmarkt, hoe doe je dat?
Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.