ABU presenteert wensenpakket Wet Werken naar Vermogen

3

De ABU staat achter het voornemen van de staatsecretaris om de regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt samen te voegen in de Wet Werken naar Vermogen. Maar de branchevereniging heeft wel een aantal wensen.

Volgens de ABU, gaat het vaak om personen in vergelijkbare situaties en voor werkgevers maakt het geen verschil uit welke regeling iemand afkomstig is. Ook ondersteunt de ABU de gedachte dat iedereen naar vermogen deelneemt op de arbeidsmarkt, zo valt op de website van de branchevereniging te lezen. 

Per 1 januari 2013 zal de Wet Werken naar Vermogen worden ingevoerd. Hierdoor krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid over een grote groep mensen die niet werkzaam is en vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Het betreft een samenvoeging van de regelingen WWB/WIJ, WSW en Wajong. Dit zijn allemaal groepen met in beginsel arbeidsmarktpotentie, alleen in verschillende mate.

Bijdrage vanuit de uitzendbranche
“De uitzendbranche zou een rol kunnen spelen in het bemiddelen van deze groepen naar de arbeidsmarkt. De medewerkers in de uitzendbranche beschikken ten eerste over uitstekende (lokale en regionale) arbeidsmarktkennis, waardoor ze een goed beeld hebben van de beschikbare vacatures. Daarnaast bestaan er met vele opdrachtgevers goede contacten die gebruikt kunnen worden om hen warm te maken voor de doelgroep,” aldus de ABU.

De ABU was niet meteen voorstander van decentralisering van verantwoordelijkheden op de arbeidsmarkt en ziet als een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle samenwerking met gemeenten dat er “één aanspreekpunt is op voldoende gecentraliseerd niveau, bijvoorbeeld op regioniveau.”

‘Laat uitzendondernemingen zelf selecteren’
Ook ziet de ABU graag “een transparant systeem waarin alle werkzoekenden goed vindbaar zijn. Sta vervolgens de uitzendondernemingen toe daarin zelf te selecteren. Maar leg daarbij geen beperking op over het niveau van de kandidaten of de afstand die zij hebben. In de voorgenomen WWNV staat een duidelijke prikkel voor gemeenten om de personen met een zo hoog mogelijke loonwaarde als eerste aan de slag te helpen omdat dit direct een besparing oplevert van uitkeringslasten. Dit is ook de populatie waarmee de uitzendbranche het best mee uit de voeten kan, dat moet dus ten volle worden uitgenut.”

‘Zo min mogelijk beperkingen qua dienstverbanden’
Om de bemiddelingsfunctie van de uitzendbranche optimaal in te zetten moeten er zo min mogelijk beperkingen worden opgelegd aan het soort dienstverband dat er wordt aangeboden, aldus de ABU. "Parttime contracten en tijdelijke dienstverbanden kunnen een uitstekende eerste entree zijn bij een werkgever. Zodra er alleen gestreefd wordt naar een voltijd jaarcontract verminderen de kansen voor de werkzoekenden drastisch".

‘Stimuleringsregelingen ook voor uitzendorganisaties’
De ABU vraagt in haar wensenpakket ook de uitzendbranche toegang te bieden tot alle stimuleringsregelingen die beschikbaar zijn voor werkgevers die werken met deze doelgroep. "Maak daarin geen onderscheid. De uitzendonderneming is de formele werkgever met alle werkgeversrisico’s van dien, dus moet deze ook als werkgever worden beschouwd."

Delen...Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. call 4 payroll op

    Graag zou ik weten hoe de ABU de flexibiliteit ziet in de toekomst. Verlenging van de flexibiliteit. Wij kijken met een oog naar de NBBU voor volgend jaar..

  2. Wat zijn de voordelen van het geen beperkingen stellen aan het soort dienstverband? Als uitzendkracht ben je nu al erg onbeschermd en heb je geen enkele zekerheid.

  3. Tijdelijke contracten zijn als entree misschien prima. Helaas blijft het daar bijna altijd bij. De volgende goedkope flexibele arbeidskracht staat al in de rij om aan te schuiven.
    Nooit perspectief dus…
    Verplichtingen opleggen aan werkgevers zodat er geen misbruik van wordt gemaakt !!

Reageer