‘Overheid moet vacaturebeleid ambtenaren aanpassen’

1

Het kabinet wil flexibelere arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren die beter moeten aansluiten bij de marktsector. Voor een echte eerlijke arbeidsmarkt moet de overheid echter ook het vacaturebeleid aanpassen.

Dit stelt directeur Jan Peter Cruiming van Jobbird. "Dan wordt het gesloten bastion dat overheidsbaan heet, opengebroken."

“Een einde aan ambtenarenprivileges kan positief uitpakken voor de arbeidsmarkt, maar zal zinloos blijken te zijn als overheidsinstellingen niet parallel hun vacaturebeleid aanpassen,” waarschuwt directeur Jan Peter Cruiming van vacaturesite Jobbird.

“De speciale status van ambtenaren mag volgens de rijksoverheid de deur uit. Het is dan bijvoorbeeld over met aanvullingen op de salarissen van boventallige ambtenaren die elders aan de slag gaan. Ook wordt het ‘last in, first out’-principe genuanceerd, zodat de laatst aangenomen ambtenaar niet als eerste hoeft te vertrekken.”

Te gesloten
Op dit moment is de ‘overheids-arbeidsmarkt’ te gesloten, vindt Cruiming. “Overheidsinstanties hanteren in eerste instantie interne vacatures die bestaande ambtenaren een voorsprong geven ten opzichte van kandidaten ‘van buiten’”. Cruiming is van mening dat er door de gelijkstelling van ambtenaren en medewerkers uit het bedrijfsleven een dynamischer arbeidsmarkt ontstaat, met meer ruimte om als werkzoekende in de juiste functie terecht te komen. "Als arbeidsvoorwaarden en voorrangsregelingen geen grote rol meer spelen, kunnen we ons eindelijk richten op de kwalificaties en vaardigheden van de medewerker."

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Joyce Nerkust op

    Ik ben het helemaal eens met de schrijver/ster.
    Ik heb bijna 4 jaar gewerkt voor de gemeente via een uitzend organisatie maar mocht niet reageren op de interne vacature”s pas als ze extern werden en dat werden ze nooit. de overheid bied geen ruimte aan kandidaten die echt willen werken en opzoek zijn naar een baan ook al heb je zoveel kwaliteiten in huis, en die banen worden nooit extren want er is altijd iemand die voorrang heeft.
    Ook niet bestaande ambtenaren worden bij de oeverheid naar voren getrokken als je er fam heb werken.
    Ik vind dat je bij de overheid niet op je kunnen wordt gekwalificeerd hoe goed je ook ben.

Reageer