Adecco rapporteert teleurstellende resultaten voor derde kwartaal

0

Adecco heeft voor het derde kwartaal nettowinst geboekt van 145 miljoen euro, een stijging van 13 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2010. De omzet steeg met 4 procent naar 5,270 miljard euro. De cijfers stelden teleur.

De brutomarge daalde van 17,8 procent in het derde kwartaal van 2010 naar 17,2 in het derde kwartaal van 2011. Het nettoresultaat ligt in lijn met de algemene verwachting van analisten. “Dat komt met name door een lage, eenmalige belastingvoet waar Adecco mee te maken had,” aldus ING-analist Marc Zwartsenburg.

Teleurstellend
Maar het resultaat voor rente, belasting en afschrijving goodwill (EBITA) was “ruim lager” dan de analisten hadden verwacht, zegt Zwartsenburg. “Het zijn teleurstellende resultaten. De EBITA die Adecco nu presenteert komt uit op 226 miljoen euro terwijl de analisten op 241 miljoen euro hadden gerekend. Dat is dus met 6 procent ruim minder dan men had verwacht.”

De koers van het aandeel Adecco duikelde vanmorgen omlaag met ongeveer 7 procent en zorgde ook dat het aandeel Randstad een paar procent daalde op een verder positief gestemde beurs.

Tegenvallende kosten en omzetgroei
“Ik denk dat de reden waarom het resultaat tegenvalt met name aan de kostenkant zit. Het lijkt erop dat de analisten bij Adecco wat lagere kosten hadden verwacht dan wat nu naar voren komt.” (…) “Omdat Adecco het vorige kwartaal het net wat beter deed dan Randstad en Manpower wat betreft de omzetgroei, marge en kosten, had men verwacht dat de uitzendorganisatie ook nu het wat beter zou doen. En dat is niet het geval,” concludeert Zwartsenburg. Ook Adecco’s magere omzetgroei van 5 procent in de VS valt tegen.

‘Nog geen tekenen van een zware recessie’
Adecco zei vanmorgen te op de middellange termijn een winstmarge van 5,5 procent te verwachten. Dit is vergelijkbaar met het vooruitzicht dat Randstad en Manpower presenteerden bij hun derdekwartaalcijfers. “Je zag dat de omzetgroei in september nog redelijk goed was en dat, net als bij de andere uitzenders, oktober een gematigde vertraging vertoonde. Dus ook Adecco ziet nog geen signalen dat de omzetgroei echt van een klif dreigt te vallen, zullen we maar zeggen. Tekenen van een zware recessie dienen zich nog niet aan.”

Omzetgroei wereldwijd
De omzetgroei in de Verenigde Staten, waar Adecco bijna een vijfde deel van zijn omzet binnenhaalt, was slechts 5 procent. Dit had onder meer te maken met een lagere vraag naar IT-personeel, zo meldt de Financiële Telegraaf. Volgens Zwartsenburg valt ook Frankrijk, met 30 procent de grootste omzetmarkt van de uitzendorganisatie, wat tegen met een omzetgroei van slechts 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Spanje laat volgens hem een duidelijke verzwakking zien met een omzetdaling van 4 procent. “Adecco’s omzetgroei in Duitsland, daarentegen, is erg goed. Een groei van 23 procent, terwijl de concurrentie daar een groei van 8 à 9 procent behaalde. Dan pak je toch een significant marktaandeel,” aldus de ING-analist. De Benelux was goed voor een omzetgroei van 6 procent.

Adecco
Adecco is ‘s wereld grootste uitzendorganisatie sinds 1996. Adecco werd dat jaar gevormd door een fusie tussen het Zwitserse Adia met het Franse Ecco en stootte daarmee Manpower van de nummer-1-positie. Patrick De Maeseneire (1957) is sinds 2009 de ceo van het Zwitserse bedrijf dat meer dan 33,000 fulltime werknemers huisvest verdeeld over 60 landen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer