Kamer wil meer actie tegen misbruik Oost-Europeanen

0

De Tweede Kamer wil meer actie tegen illegale praktijken met Polen en andere Oost-Europese arbeidsmigranten. Dat bleek dinsdag met een debat over het parlementair onderzoek van de tijdelijke commissie ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’, waarin een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66 is vertegenwoordigd.

De Kamercommissie heeft in september al voorstellen gedaan; bijvoorbeeld over de aanpak van huisvestingsproblemen en uitbuiting door uitzendbureaus. Onder meer PvdA, CDA, SP en GroenLinks vragen om meer maatregelen. De VVD wijst juist op de eigen verantwoordelijkheid van migranten.

Huisjesmelkers 
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam kondigt aan volgende week bij de behandeling van de begroting Binnenlandse Zaken van minister Piet Hein Donner met een plan voor een hardere aanpak van huisjesmelkers. Volgens hem zitten de Polen te geconcentreerd in bepaalde buurten en wordt te weinig gedaan om ze te laten integreren. Dat vindt ook zijn GroenLinks-collega Tofik Dibi.

Herinvoering plicht werkvergunning 
SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil herinvoering van de plicht van een werkvergunning voor alle Oost-Europeanen. Net als de PVV. Nu is binnen de EU alleen voor Bulgaren en Roemenen een vergunning nodig. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft al laten weten dat wordt overwogen dat zo te houden tot 2014. Daarna geldt volgens EU-regels vrij verkeer voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

Meer mankracht voor Arbeidsinspectie
Volgens Dibi van GroenLinks is arbeidsmigratie niet tegen te houden, vooral omdat door de vergrijzing tekorten aan personeel ontstaan. Hij wil met de PvdA dat de Arbeidsinspectie meer mankracht krijgt en samenwerkt met cao-partijen om uitbuiting en verdringing van Nederlands personeel tegen te gaan.

Nederlandse werklozen aan het werk 
CDA’er Eddy van Hijum stelt dat Nederlandse werklozen meer vacatures moeten opvullen. Met VVD is hij bezorgd over een groeiend beroep van Oost-Europeanen op de sociale zekerheid hier.

‘Schijnzelfstandigen’
Ook baren schijnzelfstandigen die onder de prijs werken, de CDA’er zorgen. Hij pleit al langer voor een meldplicht voor zzp’ers uit het buitenland.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer