Zorgwekkende economische vooruitzichten

0

De groei van de Nederlandse economie valt in de tweede helft van 2011 vrijwel stil. Dat voorspelde De Nederlandse Bank (DNB) gisteren. En ook het Internationaal Monetair Fonds komt vandaag met weinig hoopvolle berichten.

De DNB heeft berekent dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal nog met 0,2 procent groeide ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar voor de laatste 3 maanden van het jaar voorspelt de centrale bank een krimp van 0,1 procent.
 
DNB: Malaise
DNB wijst erop dat er bij de voorspellingen normaal gesproken een foutmarge van 0,3 procentpunt hoort. In het huidige economische klimaat zou de onzekerheid echter nog groter kunnen zijn, aldus de centrale bank. Het gebrek aan groei komt volgens DNB vooral door de malaise op de Europese aandelenbeurzen, het dalende vertrouwen onder consumenten en producenten en de oplopende werkloosheid. Daarnaast neemt de groei van de wereldhandel sinds de zomer af.

Betrouwbaar nieuw rekenmodel 
DNB baseerde de voorspelling op een nieuw model, waarmee de bank naar eigen zeggen op een betrouwbare basis een raming kan maken van de economische groei in het lopende kwartaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt dinsdag 15 november zijn eerste schatting van de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het derde kwartaal bekend.

IMF: ‘Neerwaartse spiraal’
Ook het Internationaal Monetair Fonds IMF kwam vanmorgen met onheilsberichten. Volgens topvrouw Christine Lagarde dreigt de wereld terecht te komen in een "neerwaartse spiraal” van financiële instabiliteit, omdat ook de aziatische economieën getroffen kunnen worden door de problemen in de eurozone.

The Conference Board: ‘Lager groeipad wereldeconomie’
Volgens de Global Economic Ooutlook van het onderzoeksinstituut The Conference Board krijgt de wereldeconomie te maken met een lager groeipad, zo schrijft het Financieele Dagblad vanmorgen. Dat is niet alleen in 2012 het geval, maar ook in de jaren "ver" daarna. De mondiale groei in 2012 zou neerkomen op een "magere" 3,2 procent (in 2011 is dat 3,9 procent). In de periode daarna tot 2016 zal de groei, volgens de outlook, uitkomen op 3,5 procent om vervolgens tot 2025 terug te zakken naar 2,7 procent. 


Wat betekenen deze sombere economische vooruitzichten voor de flexbranche? Stem op onze poll »

Over Auteur

Reageer