De tien opmerkelijkste transacties in de flexmarkt in 2023

0

Welke transacties vielen op in de flexmarkt van 2023? Roel ter Steeg van Corporate Finance International (CFI) zet ze op een rij.

In de dynamische wereld van de flexmarkt zijn overnames een alledaags fenomeen. Deze transacties kunnen strategisch van aard zijn, gedreven worden door marktexpansie, of voortkomen uit de ambitie om synergieën te creëren.

Hoewel het aantal transacties onder het recordniveau van 2022 lag, was er nog steeds voldoende dynamiek in de markt. Veel transacties in 2023 werden gedreven door een actieve buy-and-buildstrategie van verschillende partijen (zie kader). Wat waren de tien opmerkelijkste transacties in de flexmarkt in 2023?

  1. Overname EIFFEL door Towerbrook

De overname van EIFFEL door Towerbrook markeert de grootste deal in de flexmarkt van vorig jaar. Towerbrook, een toonaangevende Britse private-equityfirma, heeft met deze transactie een stevige positie verworven op de Nederlandse markt. De eerdere delisting van DPA en de samenvoeging met EIFFEL heeft de weg vrijgemaakt voor Towerbrook om zijn internationale expansiestrategie uit te gaan voeren. EIFFEL biedt Towerbrook niet alleen een stevige voet aan de grond in Nederland, maar biedt ook kansen voor verdere internationalisatie.

  1. Minderheidsbelang Inflexion in YER

In tegenstelling tot de volledige overname van EIFFEL, heeft Inflexion een minderheidsbelang verworven in YER. Deze strategische zet stelt de oprichter en grootaandeelhouder van YER in staat om aan boord te blijven en tegelijkertijd te profiteren van de expertise en het netwerk van Inflexion. Met plannen voor een buy-and-buildstrategie, vooral gericht op de Duitse markt, lijkt Inflexion vastbesloten om de groei van YER te stimuleren en zijn positie als marktleider in de flexmarkt te versterken.

  1. Overname Welten door Straco

Straco heeft met investeringen in Forum Jobs en Labour Power Company ruime ervaring in de flexmarkt. Met een focus op gespecialiseerde profielen binnen de financiële sector en een actieve buy-and-buildstrategie past Welten naadloos in de portfolio van Straco. Deze transactie onderstreept de groeiende trend van specialisatie binnen de flexmarkt en de zoektocht naar nichemarkten om concurrentievoordeel te behalen.

Kopen en bouwen

Buy and build is een bedrijfsstrategie waarbij een bedrijf groeit door middel van het overnemen van andere bedrijven om deze vervolgens te integreren in zijn bestaande bedrijfsstructuur. In plaats van organische groei via interne ontwikkeling, vertrouwt een bedrijf dat deze strategie gebruikt op externe acquisities om zijn marktpositie uit te breiden, zijn klantenbestand te vergroten, nieuwe producten of diensten toe te voegen, of andere strategische doelstellingen te behalen.

 

  1. Nordian haalt expertise van BlueTrail in huis

Nordian is een bekende speler in de flexmarkt. Eerder investeerde Nordian bijvoorbeeld in Redwave. Nu heeft heeft het BlueTrail overgenomen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van freelance IT’ers aan de overheid. Deze nichepositie biedt mogelijkheden voor verdere groei en diversificatie. De transactie benadrukt ook het belang van specialisatie en niche-expertise in het succesvol navigeren door de concurrerende flexmarkt.

  1. Logistic Force breidt aanbod uit met Wiver

Logistic Force, eigendom van investeerder Fields Group, heeft Wiver overgenomen, een bedrijf dat zich specifiek richt op verhuizers. Met wederom een sterke focus op buy and build positioneert Logistic Force zich als een krachtige speler in de logistieke flexmarkt. Door gerichte overnames zoals die van Wiver kan Logistic Force zijn dienstenaanbod uitbreiden en een breder scala aan oplossingen bieden aan zijn klanten.

  1. Babbage Company versterkt ­expertise van Synergia

Synergia, een investeringsmaatschappij met ervaring in de flexmarkt, heeft Babbage Company overgenomen. Deze transactie is een aanvulling op eerdere investeringen van Synergia, waaronder in Welten en The Human Network. Met een specifieke focus op marketing- en communicatieprofielen bij de overheid versterkt Babbage Company de expertise van Synergia op dit gebied, wat verdere groeimogelijkheden biedt in een lucratief marktsegment.

  1. Overname 4People door Pauwels Consulting

Het Belgische Pauwels Consulting, detacheerder in de engineering- en farmaceutische sector en bekend om zijn buy-and-buildstrategie, heeft het detacheringsbureau voor technische professionals 4People overgenomen. Deze transactie markeert een verdere consolidatie van Pauwels’ positie in de flexmarkt. Bovendien heeft Pauwels Consulting zelf een nieuwe aandeelhouder aan boord gebracht. Andera Partners heeft vorig jaar het stokje van 3d investors overgenomen. 

  1. Copus Group ziet ­groeikansen met Enginear

Het eveneens Belgische Copus Group heeft Enginear overgenomen, een arbeidsbemiddelaar met een specifieke focus op werkstudenten en young professionals binnen de techniek. Als onderdeel van een buy-and-buildstrategie versterkt deze transactie de positie van Copus Group in de technische flexmarkt. Door zich te richten op een specifiek segment van hooggekwalificeerde professionals, kan Copus Group zijn concurrentievoordeel vergroten en groeikansen benutten.

  1. VE Partners gaat voor schaalvoordeel met Upforce

Investeerder VE Partners heeft vorig jaar Upforce overgenomen. Upforce heeft diverse bedrijven binnen de arbeidsmigrantenmarkt samengevoegd tot één groep. Deze strategische zet stelt VE Partners in staat om synergieën te creëren en schaalvoordelen te realiseren in een competitieve marktomgeving. Met een focus op arbeidsmigranten positioneert Upforce zich als een belangrijke speler in een groeiende markt met een toenemende vraag naar internationale sourcing van kandidaten.

  1. Overname 65Plus door Nestor

De overname van 65Plus door het Belgische Nestor benadrukt wederom de internationale dimensie van transacties in de flexmarkt. Met een specifieke focus op de seniorenmarkt biedt deze transactie mogelijkheden voor Nestor om zijn marktpositie uit te breiden en zijn dienstenaanbod te diversifiëren. De transactie belichaamt ook de trend van cross-border samenwerkingen en consolidatie binnen de flexmarkt.

Deze tien transacties laten zien dat overnames een integraal onderdeel zijn van de dynamiek van de flexmarkt. Met een mix van strategische overwegingen, niche-expertise en internationale expansie blijven bedrijven streven naar groei en concurrentievoordeel in een snel veranderende marktomgeving. Bovendien blijven investeerders vanwege het aantrekkelijke verdienmodel geïnteresseerd in deze markt en hebben ze nog steeds veel kapitaal beschikbaar. Daarom verwachten wij dat er nog veel transacties zullen plaatsvinden.

Roel ter Steeg
Roel ter Steeg, managing partner CFI

Roel ter Steeg is Managing Partner bij Corporate Finance International (CFI), dat fusies en overnames in onder meer de flexmarkt begeleidt.

Flexmarkt Omzetranglijst

Op 6 juni wordt voor de 19de keer de Flexmarkt Omzetranglijst top 100 bekend gemaakt. Wil je toegang tot de volldige Omzetranglijst wordt dan Flexmarkt pro-abonnee.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer