Nieuwe aanpak faillissementen

0

Afgelopen maand lag het aantal faillissementen ‘uitzonderlijk’ hoog. Rechtbanken zijn begonnen met een nieuwe aanpak.

Dat meldt het Financieele Dagblad.
In mei 2013 zijn er 796 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. ‘Dit is het grootstse aantal sinds het begin van de reeks in 1981,’ aldus het CBS. Ook in de flexbranche was er een stijging van het aantal faillissementen te zien in de maand mei.

November vorig jaar pleitten VNO-NCW en MKB Nederland al voor aanpassing van de wetgeving rondom faillissementen om kapitaalvernietiging tegen te gaan. De wet is nog niet aangepast, maar de rechtbanken willen niet langer wachten, aldus het FD.
De rechtbanken wijzen nu stille bewindvoerders aan bij bedrijven die op het punt staan om failliet te gaan. Acht van de elf rechtbanken experimenteren met deze methode. De stille bewindvoerder komt aan boord bij het bedrijf, al voordat er sprake is van surseance van betaling. Zijn opdracht is het voorbereiden van een doorstart. Deze methode wordt pre-pack genoemd en wordt in Engeland al jaren gebruikt.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft aan het FD laten weten dat er nog dit jaar een wetsvoorstel komt over pre-pack.


Meer over deze methode vind je in het originele artikel op de website van het FD.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer