Gelijke rechten voor uitzendkrachten

10

De Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) wordt aangepast. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

In 2008 werden de Europese ministers van werkgelegenheid het eens over de rechten van uitzendkrachten. Deze zouden worden uitgebreid. Afgesproken werd dat uitzendkrachten vanaf de eerste dag dezelfde rechten hebben als de gewone werknemers in hetzelfde bedrijf, tenzij sociale partners anders zouden afspreken. De verschillende lidstaten kregen tot eind 2011 de tijd om hun nationale wetgeving hier op aan te passen.

De WAADI wordt aangepast in artikel 8 en artikel 9. In artikel 8 komt te staan dat uitzendkrachten ten minste dezelfde rechten hebben als medewerkers die direct in dienst zijn van de onderneming, met een soortgelijke functie, onder meer op het gebied van lonen en vergoedingen, arbeidstijden en bestrijding van discriminatie. Daarnaast worden er twee extra artikelen toegevoegd aan artikel 8.

In artikel 8a komt te staan dat uitzendkrachten recht hebben op gelijke toegang tot bedrijfsvoorzieningen of diensten in de onderneming. Hierbij moet gedacht worden aan toegang tot de bedrijfskantine of gebruik maken van de aanwezige kinderopvangfaciliteiten.

Artikel 8b heeft betrekking op vacatures die binnen de organisatie ontstaan. Deze dienen ook aan uitzendkrachten bekend te worden gemaakt, zodat zij dezelfde kans hebben op een contract voor onbepaalde tijd als werknemers die al in dienst zijn bij de onderneming.

Ook aan artikel 9 wordt een artikel toegevoegd. In artikel 9a komt te staan dat degene die de arbeidskrachten ter beschikking stelt, de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst na afloop van de terbeschikkingstelling niet mag belemmeren.

Naast de WAADI zal ook de Wet op Ondernemingsraden worden aangepast.

Lees hier het hele wetsvoorstel »

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

10 reacties

  1. Dit is wel een pittig voorstel. ABU verloning 26 weken is toch vaak wel iets anders dan de inleencao. Lees duurder. Op naar de klanten met het goede nieuws dat de uzk’s duurder worden ….. Veel succes 🙂 Terwijl het spelletje toch is wie kan het goedkoopste inkopen… Leuk voorstel maar werkt weer prijsverhogend voor de legale buro;s en illegale club doen hier toch niks mee. Dus verlies marktaandeel legale buro’s. Slecht voorstel dussss

  2. anton de koning op

    Altijd gezeik. Nederland moet zich niet teveel hiermee bezighouden en meer aandacht geven aan de hardere aanpak voor criminelen. Stoppen met de oorlogen in het buitenland en dat geld aan iets anders besteden. Nederland word wakker. Grenzen dichtgooien voor de oostbloklanden die al het werk inpikken en rekeningen plunderen van hard werkende mensen. Nederland word wakker!!!

  3. Han Vallenduuk op

    Jaja, ja je leest het goed. In artikel 8 lid 3 en de toelichting daarop verandert er niets aan die 26 weken in de ABU-CAO. Bij CAO mag men afwijken. FNV moet maar eens studeren op strijd met Europees recht!

  4. Ik zie het al voor me, de kinderen van de buitenlandse uitzendkrachten samen met de kids van de doctoren in de kinderopvang van het ziekenhuis. Goed bedacht (niet)

  5. Alleen maar goed, iedere medewerker in Nederland heeft recht op dezelfde behandeling. en even een reactie op de kleine bureau’s, wanneer je een gezonde bedrijfsvoering voert, hoef je, je geen zorgen te maken.

    Ik zeg doen en nog veel meer maatregelen. zodat iedere medewerker in Nederland gelijke rechten en plichten heeft. en worden de uitzendkrachten dan wat duurder, dan ligt het aan de commerciele kwaliteiten van het uitzendbureau wat ze kunnen doen. Wij maken ons geen zorgen, wij zeggen juist goed deze ontwikkeling!

  6. Jordi, Ik nodig je graag uit om eens een week je commerciele kwaliteiten bij onze opdrachtgevers tentoon te spreiden. Wij bewegen ons hoofdzakelijk binnen de vleesverwerkende industrie en daar is geen enkele chef of eigenaar onder de indruk van gesjeesde mannetjes met gladde praatjes. Het gaat hun erom dat ze voor zeer lage tarieven de beste service verwachten. En ik weet na 15 jaar ervaring in deze branche dat je met dit soort maatregelen de hardwerkende in jouw ogen misschien ‘kleine en onbekende’ we staan in ieder geval niet met onze billboards bij ieder duur sportevent langs de kant, uitzendbureaus om zeep helpt. En de hardwerkende produktiemedewerker zijn kaas van het brood vreet, omdat dat stukje produktie dat er nog in Nederland is, dan ook naar het buitenland vertrekt en er voor de laaggeschoolden echt geen werk meer te vinden is.

  7. @Debbie, wij zijn een kleine organisatie, en hebben totaal geen last van enige prijsstijging, wanneer wij bij onze opdrachtgevers komen met de stijging, worden deze elke keer en altijd geaccepteerd.

    wij ervaren deze ontwikkelingen juist als positief, en onze opdrachtgevers ook. wij groeien denk ik daaorm tegen de stroom in, en hebben een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar. Dat zegt genoeg denk, en dan ook de marges welke gewoon mee stijgen. En over je uitnodiging, sorry maar daar kan ik niet op ingaan, ik ben mede-eigenaar van het bedrijf. Maar we staan altijd open voor een overname hoor 🙂

  8. beste Han Vallenduuk,
    Ik zie niet wat daar het probleem in zou kunnen zijn? Misschien het taalprobleem? Maarja, ook buitenlandse doctoren hebben kinderen dus die gaan ook naar dat kdv ..

Reageer