OTTO negatief in beeld

13

Tijdens een uitzending van Argos, het onderzoeksprogramma van Radio 1, kwam OTTO Work Force negatief in beeld. Naar aanleiding hiervan trekt Migrada, belangenvereniging voor arbeidsmigranten, aan de bel.

In de uitzending van zaterdag 18 juni kwamen Poolse medewerkers en ex-medewerkers van OTTO Work Force aan het woord. Zij vertelden over hun slechte ervaringen met de uitzendorganisatie, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting. Zo werd verteld dat zes Polen een containerwoning van 7 bij 5 meter moesten delen. De woning bestond uit drie kamers. In één van de kamers stond een kleine tafel, waar de zes mannen niet tegelijk aan konden plaats nemen.

Ook hebben de Polen het over boetes die worden opgelegd en ingehouden op het loon en zouden de kosten van beveiligingspersoneel moeten worden vergoed op het moment dat zij in actie komen, bijvoorbeeld bij een ruzie. De reactie van OTTO is ontkennend: er worden geen boetes uitgedeeld. Wel worden er inhoudingen gedaan op het loon voor zaken die kapot gemaakt worden, aldus Frank van Gool, directeur van OTTO. Hij merkt op dat dit slechts incidenteel is.

De reportage van Argos was voor Migrada voldoende om aan de bel te trekken bij de ABU, de SNCU en de SNA. De belangenvereniging voor arbeidsmigranten laat weten geen stelling in te nemen tegen OTTO Work Force, maar wil wel dat de partijen hun verantwoordelijkheid nemen door de signalen die tegen OTTO geuit zijn te onderzoeken.

Migrada: ‘De uitkomst van de controle is belangrijk, maar ondergeschikt aan een hoger doel: het feit dat er actie ondernomen wordt in de vorm van een controle, zorgt ervoor dat de zelfregulering vertrouwen uitstraalt naar onze samenleving en de arbeidsmigranten, zodat een keurmerk of certificering zijn waarde blijft behouden. Hierdoor kan het kaf van het koren gescheiden worden.’
 

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

13 reacties

 1. Dit is aan de orde elke dag, niemand begrijpt ook hoe OTTO ABU lid heeft kunnen worden, in de pensions in Zaandam en Wijk aan Zee gebeuren dit soort dingen elke dag, er zijn genoeg uitzendkrachten welke klagen, ga maar eens poolse sites langs en speur op internet. Moet je kijken hoeveel klachten je vindt. Er zijn zelfs uitzendkrachten die liever niet werken dan voor OTTO. dat zegt genoeg denk ik.

 2. Er wordt alleen gesproken over de kleine malafide uitzendbureaus maar de grote organisaties zijn veel meer betrokken bij dit soort zaken. Natuurlijk is een legitieme reden dat deze grote organisaties moeilijker te beheren zijn vanwege de grote aantal UZK. Maar deze organisaties zetten meestal goedkope en niet goed opgeleide vaak ook buitenlandse krachten in om dit voor hen te regelen. Natuurlijk moet er als iets kapot wordt gemaakt dit vergoed worden aan het uitzendbureau cq verhuurder. Maar deze boetes moeten niet gezien worden als een inkomensbron voor deze organisaties. Wat helaas bij meerdere het geval is. Het lijkt dat de grote organisaties het veel slechter voor elkaar hebben als de kleine. Misschien dat de kleine uitzendbureaus een gezonde bedrijfsvoering hanteren en niet elk jaar 30% willen plussen om hun grote organisatie te kunnen blijven betalen.
  Ik werk al vijf jaar met Poolse werknemers voor een klein organisatie en heb twee keer een vergoeding gevraagd voor vernieling maar nog nooit een boete gegeven. Absurd.

 3. @p.

  Dit is toch al jaren bekend, alleen komen er nu steeds meer klachten, wat ook al eerder is vermeld zijn de Poolse medewerkers steeds meer op de hoogte over hun rechten en plichten. Wat ik als positief ervaar. Wij werken ook met Polen en totaal geen problemen!

 4. Volgens mij is bovenstaand bericht behoorlijk tendentieus en ik vraag me ook af of alles op waarheid is gebaseerd. Er komt regelmatig nieuws over Otto op Flexmarkt, maar nog niet eerder zo negatief. En ik heb het grote item op de radio gehoord: wat een zwartmakerij. Het enige wat mij is bijgebleven is een journalist die drie kwartier lang op Otto stond te poepen, maar van hoor en wederhoor was geen sprake.

  Ik heb altijd het idee gehad dat deze club het goed voor elkaar heeft, in tegenstelling tot andere grote Polenuitzenders, want bij hen hoef je helemaal niet aan te komen met je vakantiegeld of je nachttoeslag. En dat weten de meesten ook wel! Het is alleen zo dat wanneer je je kop altijd ver boven het maaiveld uitsteekt, men deze vaak probeert af te hakken. Dat is volgens mij het probleem van Otto

 5. @A

  Beste, ik werk nu al 12 jaar in uitzendland, en al meer dan 3 jaar met polen, alle polen die bij ons komen, klagen over Otto. Ga de poolse forums maar eens nalezen, zelfs de poolse regering is ermee bezig. Dat zegt denk ik genoeg en waar rook is, is vuur.

 6. @A,

  Wij! wij werken met Polen in normale huizen, loon op tijd, geen boetes en normale huisvestingskosten. Pas een controle gehad en alles 100%. Wij hebben de gedachte dat als je wilt, dat het ook kan. Wij hebben diverse huizen, waar maximaal 4 a 5 mensen in zitten meer niet. En normale en gedegen auto’s. Zoals ik al eerder zei, als een onderneming het echt correct wilt doen, dan kan dat ook wel, je winst is misschien niet zoveel en snel, maar je personeel blijft wel. En als je ze tegen komt op straat en je kan ze recht in de ogen aankijken, is dat wel prettig.

 7. Hoge bomen vangen veel wind.

  OTTO heeft zijn zaken prima voor elkaar. Echter als grootste in de branche heb je natuurlijk altijd verhalen die negatief zijn. Vaak van mensen die enorm gefrustreerd zijn. Maar een verhaal heeft wel altijd twee kanten.

  Neem bijvoorbeeld de forums in Polen waar deze negatieve verhalen ontstaan. Lees ontstaan, want wat is de reden hiervoor? Ik denk het volgende: Als je huis en haard verlaat, om in Nederland te bouwen aan de toekomst van je gezin, en je gaat behoorlijk over de schreef door drankmisbruik, vernielingen etcetera … wat vertel je dan bij terugkomst in Polen? Inderdaad, dat OTTO een xxx organisatie is en jou geen blaam treft.

 8. Helaas je ziet op elke forum weer terug. Een goede mening geven terwijl je of bevriend ben of daar werkzaam bent. Elk fora verdient zijn gebruikers, dus dit betekent dat uitzendwereld nog een lange weg zal moeten gaan.

 9. De beste reactie is helaas ‘anoniem’. Eindelijk een gefundeerd antwoord. Otto verdient veel meer dan alle onzin die er nu over verteld wordt. Veel mensen vergeten de zaken die zij voor ALLE POLEN voor elkaar hebben gekregen. Mijn advies aan deze club zou zijn om zeker niet af te stappen van je idealen, want door partijen zoals Otto zullen veel arbeidsmigranten het op termijn beter krijgen in Nederland!

  En laat ik afsluiten met te zeggen dat er meer goedwillende Polenboeren zijn, helaas zijn er nog steeds te veel slechtwillenden…

 10. Ik vindt de term Polenboeren zeer stuitend en als je zo denk dan ben je niet professioneel met je vak bezig. Zeer denigrerend om dit soort uitlatingen te doen.

 11. Houdt toch op: alle uitzendbureaus, what’s in a name, buiten hun “uitzendkrachten” uit, daar hoef je geen Pool voor te zijn.

 12. ik had een paar hollandsche jongens bij mij aan het werk van Gromada (halkers) uit Groesbeek.
  die jongens werd te verstaan gegeven dat ze de grote mond moesten houden, want ze werkten toch liever met Polen die zijn iig niet zo mondig en zeurden niet als ze iets niet kregen waar ze recht op hadden

Reageer