Regels vergunning arbeidsmigrant aangescherpt

0

Arbeidsmigranten die met een werkvergunning aan de slag gaan, moeten vanaf 1 juli langer doorwerken om ‘vrij’ in Nederland te kunnen werken.

Nu kan een buitenlander na drie jaar met een vergunning te hebben gewerkt zonder een dergelijk papiertje in ons land aan de slag. Deze periode wordt verlengd naar vijf jaar.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). De VVD-bewindsman kondigde een dag eerder al aan dat hij het toekennen van werkvergunningen voor buitenlandse arbeidskrachten tot een uitzondering wil maken. Vorig jaar werden nog ongeveer 14.000 vergunningen verstrekt. Kamp wil dat "in de buurt van nul" terugbrengen.

Volgens de minister wordt "de bewijslast veel zwaarder" voor werkgevers om aan te tonen dat ze geen geschikt personeel in Nederland kunnen vinden of binnen de Europese Unie, waar vrij verkeer van werknemers geldt. Hij wees erop dat nu circa 500.000 mensen in een uitkering zitten, die eigenlijk kunnen werken. Die wil hij eerst aan de slag hebben.

De aanscherping van de regels wil Kamp vanaf 1 juli dit jaar doorvoeren. Uitkeringsinstituut en arbeidsbemiddelaar UWV, die de aanvragen voor werkvergunningen beoordeelt, zal werkgevers de komende tijd informeren over de hervormingen. Dat is vooral in het belang van de land- en tuinbouw, waar in de seizoensarbeid veel gebruik wordt gemaakt van buitenlandse krachten.

Bron: ANP

Geef ook je mening over dit onderwerp en stem op onze poll:
Het is noodzakelijk dat werkvergunningen voor buitenlandse arbeidskrachten in de toekomst bij uitzondering worden verstrekt.
Geef je mening »
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer