ITvitae biedt jongeren met autisme een toekomst

0

Een bemiddelingsbureau dat zich met succes heeft toegelegd op het bemiddelen van jongeren met autisme is ITvitae; 224 ICT-talenten met hoogfunctionerend autisme die aan de zijlijn stonden, zijn in de afgelopen vijf jaar door ITvitae opgeleid, gecoacht en naar werk bemiddeld bij grote werkgevers en vele MKB-bedrijven.

Deze week is de NVA Autismeweek 2019. In de NVA Autismeweek 2019 vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land. En die extra aandacht is hard nodig, ook op de arbeidsmarkt. Met die extra aandacht slaagt ITvitae er bijvoorbeeld in getalenteerde jongeren met autisme via een ICT-leertraject naar Werk op te leiden en aan de slag te gaan als ICT-professional. In het deze week verschenen Social Impact Verslag presenteert ITvitae de resultaten en achtergronden van haar werk.

Bovengemiddeld IQ

Het merendeel van de studenten van ITvitae is in het verleden vroegtijdig gestopt met een of meer opleidingen op het hbo of de universiteit of vielen uit op de middelbare school. Ze liepen vast en zien geen mogelijkheid om een opleiding in het reguliere onderwijs succesvol af te ronden. Na vele teleurstellingen en vervlogen toekomstperspectief komen deze kandidaten langere tijd thuis te zitten. Bijna een kwart van alle studenten van ITvitae zat meer dan vijf jaar werkloos thuis. Terwijl zij over een bovengemiddeld IQ beschikken.

Sociale ondernemers

ITvitae is een private sociale onderneming en is gespecialiseerd in het opleiden, coachen en bemiddelen van ICT-talenten met autisme en hoogbegaafden. Dit jaar viert ITvitae haar vijfjarig bestaan. De oprichters Frans de Bie en Peter van Hofweegen konden vijf jaar geleden niet vermoeden dat ITvitae zo’n snelle groei zou doormaken. Frans de Bie, directeur opleidingen ITvitae: “Wij hadden in 2014 geen idee hoe hoog de nood onder deze doelgroep werkelijk is. Ruim 20.000 bijzonder slimme mensen met hoogfunctionerend autisme zitten zonder betaalde baan thuis. Dat het onderwijssysteem niet passend is voor een grote groep leerlingen is voor ons onverteerbaar. Dat is dan ook de reden dat we ITvitae zijn gestart. Wij bieden ICT-talenten met autisme toekomstperspectief en laten hen tot hun recht komen op de arbeidsmarkt.”

Aanmelding jongeren

De Bie: “We zien de afgelopen twee jaar dat onze nieuwe studenten zich op jongere leeftijd bij ons aanmelden. Dat is goed nieuws! Nadat deze kandidaten zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs, zitten zij niet eerst jarenlang doelloos thuis. maar vinden zij aansluiting bij onze ICT-Leertrajecten naar Werk. Een andere trend is dat het merendeel van de kandidaten de opleiding zelf financiert met behulp van familie.

Vraag arbeidsmarkt

ITvitae verzorgt een viertal ICT-Leertrajecten naar Werk die zijn ontwikkeld met gerenommeerde ICT-organisaties. Vanuit heel Nederland komen studenten naar Amersfoort om zich te laten opleiden tot Data Science Specialist, Cyber Security Specialist, Software Developer of Software Test Engineer. Deze opleidingsprogramma’s sluiten aan op de actuele vraag op de arbeidsmarkt. Na een zorgvuldige selectie gaan de studenten in kleine groepen aan de slag met hun specialisatie. Er wordt extra aandacht besteed aan communicatie, rapporteren en presenteren. Wil de student slagen voor dit traject dan is het noodzakelijk dat hij/zij voor aanvang relevante ICT-kennis heeft en over de juiste gedrevenheid en passie beschikt. Ruim 90% van de deelnemers rondt het complete leertraject succesvol af en wordt bemiddeld naar werk. Peter van Hofweegen, directeur ITvitae Detachering. “We begeleiden de afgestudeerde student de eerste periode op de nieuwe werkplek. Belangrijk is dat de directe collega’s rekening kunnen houden met zaken waar de kandidaat eventueel moeite mee heeft. Soms zijn er praktische aanpassingen gewenst om rust te creëren. Mijn ervaring is dat de werkgevers hier graag aan meewerken, zodat onze kandidaten nog beter kunnen presteren.”

Bron: ITvitae

In oktober 2017 is in Flexmarkt een uitgebreid interview met ITvitae-oprichter Peter van Hofwegen gepubliceerd (zie pdf, pag 12-15)

Over Auteur

Reageer