Europese Commissie: Nederland moet arbeidsmarkt openen

0

De Europese Commissie maant Nederland zijn arbeidsmarkt volledig te openen voor Roemenen en Bulgaren. Werknemers uit alle 27 EU-landen zouden op dezelfde manier behandeld moeten worden.

Dat is een van de vele voorstellen die het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag presenteerde om de arbeidsmarkt in Europa uit het slop te trekken. Nederland staat niet alleen. In totaal zijn er negen EU-landen waar Roemenen en Bulgaren een werkvergunning nodig hebben om te werken. Ook in Duitsland is dit het geval.
 
Een ander onderdeel van de voorstellen is een pleidooi voor het in elk land instellen van een minimumloon. In veel lidstaten, waaronder Duitsland, is er geen wettelijk verplicht minimumloon. "Minimumloon speelt een belangrijke rol in de strijd tegen armoede en onrecht’’, aldus de commissie. Per sector of per land kan de hoogte van het minimumloon variëren.
 

Stoppen van de stijgende werkloosheid

Het pakket maatregelen moet ervoor zorgen dat de stijging van de werkloosheid in Europa een halt wordt toegeroepen en banen worden gecreëerd. Europees commissaris Laszlo Andor (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) sprak van "dramatische en onacceptabele’’ Europese werkloosheidscijfers. "Het scheppen van banen moet een Europese prioriteit worden.’’ Volgens de commissie zijn er drie sectoren waar de komende jaren veel banen te scheppen zijn: in de ICT- en de gezondsheidssector en binnen de ‘groene’ economie.

Eerder deze maand maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog bekend dat het aantal langdurig werklozen in Nederland de laatste twee jaar fors is gestegen.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer