Fraudeurs op arbeidsmarkt harder aangepakt

0

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en werkgelegenheid willen fraude door burgers en ondernemers harder aanpakken.

Zo willen zij dat fraudeurs met uitkeringen die al eens betrapt zijn, straks het risico lopen vijf jaar hun rechten op sociale zekerheid te verspelen. Bedrijven die bij herhaling werknemers onderbetalen en zich schuldig maken aan illegale arbeid, kunnen een dwangsom krijgen of worden stilgelegd. Ook gaan boetes voor fraudeurs op de arbeidsmarkt omhoog.

Alleen voor de bijstand kan geen uitkeringsstop van vijf jaar worden afgekondigd, omdat dit het laatste vangnet is in de sociale zekerheid. De bijstand kan drie maanden worden stopgezet.

De VVD-bewindslieden hebben hierover donderdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Kamp en De Krom hopen dat de hardere aanpak zorgt voor een betere naleving.

Om de handhaving eenvoudiger te maken, worden regels en boetes zoveel mogelijk gelijkgetrokken. Er wordt in de hardere aanpak extra nadruk gelegd op burgers en bedrijven die bij herhaling in de fout gaan. ,,Wij willen niet dat inspecteurs steeds met dezelfde overtreders bezig zijn. De sancties moeten daarom voldoende afschrikwekkend zijn en overtreden moet niet ellenlang doorgaan”, aldus de bewindslieden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer