Geringe toestroom Bulgaren en Roemenen

0

Sinds vorig jaar zijn een paar duizend Bulgaarse en Roemeense werknemers meer naar ons land gekomen. Ten opzichte van de vele duizenden Polen die elk jaar naar Nederland trekken, is hun aantal gering.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal Bulgaren en Roemenen dat naar ons land komt om te werken, is relatief weinig toegenomen. Sinds 1 januari 2014 kunnen Bulgaren en Roemenen in Nederland zonder werkvergunning als werknemer aan de slag. Op 1 juli vorig jaar was het aantal Bulgaarse werknemers 3900. Eind 2013 waren dat er ongeveer 1600. Het aantal Roemeense werknemers verdubbelde in het eerste halfjaar van 2014 tot ruim 6000.

Veel Bulgaren en Roemenen via uitzendbureau
De meeste nieuwe Bulgaarse en Roemeense werknemers schrijven zich niet in bij de gemeentelijke bevolkingsadministratie. Zij blijven dus waarschijnlijk maar kort in Nederland. Van de Bulgaren is 44 procent werkzaam via uitzendbureaus, 11 procent werkt in de handel, 9 procent in de horeca en 8 procent in de landbouw. Er zijn ongeveer evenveel Bulgaarse mannen als vrouwen.
Ook de Roemenen werken veelal via een uitzendbureau (34 procent). Daarnaast werkt 13 procent in de industrie en 10 procent in de landbouw. Het aantal Roemeense mannen is iets groter dan het aantal vrouwen.

70% Polen via uitzendbureau
Het aantal Poolse werknemers dat naar ons land komt, is veel groter. In het eerste halfjaar van 2014 nam hun aantal toe met ruim 20.000, tot 145.600. Zeventig procent werkt via een uitzendbureau,12 procent in de landbouw. Van de Polen is 58 procent man en 42 procent vrouw. Met een gemiddelde leeftijd van ruim 32 jaar zijn de Polen de jongste Oost-Europese werknemers.

Gevreesde toestroom blijft uit
Een eerder gevreesde toestroom van werkzoekenden uit Roemenië en Bulgarije lijkt volgens de jongste cijfers uit te blijven. Bij het volledig opengaan van de grenzen voor werknemers uit deze landen, werden uit deze EU-landen zeker 20.000 migranten verwacht. Zij blijken echter vooral naar Zuid-Europese landen als Italië en Spanje te gaan.


ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer