“Verpleegkundigen van buiten Europa moet je niet aan hun lot overlaten”

0

De Arbeidsinspectie onderzoekt de inzet van Indonesische zorgstudenten. Frank van Gool van OTTO Healthcare, die ook verpleegkundigen in Indonesië werft, vertelt hoe hun opzet totaal anders is. ‘Wij hebben voor de route van de werkvergunning gekozen.’

“Komst Indonesische zorgstudenten naar Twente op losse schroeven door onderzoek Arbeidsinspectie”, kopte RTV Drenthe. Vier zorgorganisaties van Zorgschakel Enschede maakten in mei bekend dat ze Indonesische studenten naar Nederland zouden halen om er een opleiding tot hbo-verpleegkundige te volgen. Tijdens hun opleiding door hogeschool Avans+ zouden zij als verzorgende worden ingezet in de thuiszorg en verpleeghuiszorg.

Maar het project is voorlopig stilgezet, zo bevestigt Yomema per telefoon nu de Arbeidsinspectie een onderzoek is begonnen. De inspectie onderzoekt de omstandigheden waaronder studenten, die eerder al hier naar Nederland werden gehaald, werken. Volgens RTV Drenthe waren er klachten over oneerlijke behandeling, te lange werkdagen en onvoldoende begeleiding.

In een reactie laat Yomema weten dat de opleiding relatief nieuw is en het eerste jaar er een was van “van leren en ontdekken”. Gedurende het eerste jaar merkte het bedrijf dat sommige zaken voor verbetering vatbaar waren, en zijn die opgepakt. Een voorbeeld hiervan is de vormgeving van het mentoraat, dat is inmiddels doorontwikkeld. “We houden ons aan wet- en regelgeving en hebben alle vertrouwen in de uitkomst van het onderzoek van de arbeidsinspectie.”

Geen studentenvisum, maar werkvergunning

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie heeft z’n weerslag op andere bureaus die verpleegkundigen werven in Indonesië en Filippijnen. Ceo Frank van Gool moet vaak uitleggen dat de werving via OTTO Health Care op een heel andere leest gebeurt. Door de andere opzet is hij niet bang dat de Arbeidsinspectie zijn kant opkomt. “We hebben het gewoon goed geregeld.”

“Om te beginnen werken we niet met een studentenvisum”, zegt hij. “Als je mensen uit het buitenland haalt met een jarenlange werkervaring, wil je ze hier op dat niveau kunnen inzetten. Daarom hebben wij voor de route van de werkvergunning gekozen. De verpleegkundigen krijgen gelijk bij aankomst een contract met een ziekenhuis en een net salaris.”

Via OTTO Healthcare zijn er inmiddels 32 verpleegkundigen uit Indonesië en de Filippijnen aan het werk in drie ziekenhuizen. Na de eerste positieve ervaringen is er een nieuwe lichting op komst. Wat meespeelt voor Van Gool is dat hun deelnemers werken in ziekenhuizen. “Als een verpleegkundige wordt gerekruteerd voor het ziekenhuis en deze komt vervolgens als verzorgende in de thuiszorg te werken, dan is dat onder het niveau en ook nog eens in een heel ander zorgveld.”

Onboarding

Van Gool vertelt dat hij veel heeft geleerd van eerdere projecten met Aziatische verpleegkundigen, die vaak uitliepen op een teleurstelling. “Velen waren hier doodongelukkig. Ze werden wel opgevangen in het ziekenhuis, maar niet daarbuiten. Wij willen de ziekenhuizen ontzorgen door alles buiten het ziekenhuis te regelen.”

Rekrutering, onboarding, huisvesting, sociale buddies en begeleiding in Nederland; OTTO Healthcare neemt het allemaal voor zijn rekening. Het ziekenhuis zorgt voor de begeleiding op de werkvloer en de benodigde titelregistratie (BIG).

Belangrijk is verder dat met de onboarding al in het land van herkomst wordt begonnen, vervolgt Van Gool. “We verzorgen daar al trainingen op het gebied van Nederlandse taal, cultuur en zorg. In Nederland gaan ze nog één dag in de week naar school. En de begeleiding blijft doorlopen tijdens de vijf jaar dat ze hier zijn. We laten ze niet aan hun lot over.”

De evaluaties van de eerste drie projecten zijn positief, vertelt Van Gool. Animo onder ziekenhuizen is er vanwege de aanhoudende personeelstekorten in ieder geval genoeg. “Als je uitrekent dat een zzp’ers 30% meer kost dan iemand in vaste dienst. Daar blijven wij ver onder.”

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer