Kabinet wil onderbrekingstermijn van vijf jaar

0

Het kabinet wil permanent tijdelijk werk sterk beperken. Na een reeks tijdelijke contracten bij een werkgever mag pas na vijf jaar weer met een nieuw tijdelijk contract worden gewerkt. Nu is die wachttijd een halfjaar. Deze lange onderbrekingstermijn gaat ook gelden voor uitzendkrachten die de werkgever inhuurt.

Het kabinet hoopt dat tijdelijke werknemers hierdoor eerder een vaste baan krijgen. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een conceptbrief van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Gennip wil de voornemens dit jaar omzetten in wetsvoorstellen.

Draaideurconstructies uitbannen

De minister kondigt aan dat ze de strijd tegen draaideurconstructies opvoert ‘om zo het perspectief op een contract voor onbepaalde tijd voor werknemers te vergroten’. Nu mag iemand in drie jaar tijd maximaal drie tijdelijke contracten uitdienen. Wanneer na de wachttijd van zes maanden een nieuwe reeks begint, is sprake van een ‘draaideurconstructie’. Die wil Van Gennip dus uitbannen met een wachttijd van vijf jaar.

Bron: ANP MediaWatch

Noot van de redactie:

Minister Van Gennip heeft in haar Kamerbrief over Hoofdlijnen Arbeidsmarkt van afgelopen zomer al gesteld dat het kabinet wil voorkomen dat structureel werk in permanente tijdelijkheid (bij dezelfde werkgever) wordt ingevuld. Draaideurconstructies zijn ongewenst en daarom wil het kabinet regelen dat een ‘keten’ van contracten niet opnieuw begint na een tussenperiode, maar dat al het voorgaande werk onderdeel is van de ‘keten’. (Er komt waarschijnlijk een aparte regeling voor de onderbrekingstermijn voor seizoenswerk, zo liet de minister destijds weten.)

Lees ook: Dit zijn de politieke plannen voor de flexmarkt

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer